Tyskland vil arrestere 13 CIA-agenter

En tysk rett har utstedt arrestordre på 13 mennesker som er mistenkt for kidnapping av en mann de feilaktig trodde var terrorist. De 13 antas å være agenter for CIA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske statsborgeren Khaled al-Masri hevder at han ble bortført av CIA ved grensen til Makedonia (Foto: AP Photo / Thomas Kienzle /Scanpix).Den tyske statsborgeren Khaled al-Masri hevder at han ble bortført av CIA ved grensen til Makedonia (Foto: AP Photo / Thomas Kienzle /Scanpix).

Ifølge Times Online har arrestordren sitt utspring i at Khaled al-Masri, en tysk statsborger av libanesisk opphav, har hevdet at han ble bortført av de amerikanske agentene nær grensen til Makedonia i begynnelsen av 2004.

Christian Schmidt-Sommerfeld, statsadvokatens representant i München, sier at de mistenkes for urettmessig å ha tatt al-Masri i forvaring og for å ha påført ham betydelig skade. De har sannsynligvis forvekslet ham med en al-Qaeda-representant med et liknende navn.

Navnene på de 13 etterlyste har blitt kringkastet av den tyske TV-stasjonen NDR, men statsadvokaten har ikke villet bekrefte navnene.

al-Masri hevder at han ble kledd naken, dopet ned og lenket fast til gulvet på en Boeing 737, som fløy ham til Afghanistan. Der ble han holdt fanget i nærheten av Kabul i fire måneder, uten noen form for anklage. Han påstår at han ble sluppet fri i Albania etter at CIA innså at de hadde tatt feil person.

Saken har ført til at den ellers så varme diplomatiske forbindelsen mellom Tyskland og USA har kjølnet betraktelig. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel hevdet i 2005 at Condoleezza Rice hadde bedt om unnskyldning for overgrepet. Den armerikanske regjeringen nekter for å ha bedt om unnskyldning.

Saken er den mest kjente i en lang rekke saker der CIA har blitt anklaget for å borføre personer over hele verden, for så å fengsle dem og for å utsette dem for tortur.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus