Isbreer forsvinner raskere

Verdens isbreer krymper tre ganger raskere nå enn på 1980-tallet, ifølge en fersk oversikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX)(Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Zürich (NTB): Nye data bekrefter tendensen til akselerert smelting av isbreer i fjellene de siste 25 årene, konstaterer WGMS, et globalt senter for isbreovervåking lokalisert i den sveitsiske byen Zürich.

Forskerne har fulgt utviklingen til 30 isbreer i ni ulike fjellområder siden 1980. Isbreene har blitt i gjennomsnitt 9,6 meter tynnere. Siden 2000 har breene mistet 0,6 meter årlig, målt i såkalt vannekvivalent. Det tilsvarer en drøy meter is.

Det betyr at isbreene nå krymper 1,6 ganger fortere enn på 1990-tallet, og tre ganger raskere enn på 1980-tallet, skriver WGMS i en pressemelding.

Fullstendige data for 2006 foreligger ikke ennå, men siden fjoråret var det varmeste noen gang i flere deler av verden, regner forskerne med at trenden holder seg.

- Både isbreenes tykkelse og overflate er langt mindre i dag enn de var i 1980-åra. Det økte tempoet i issmeltingen de siste årene levner ingen tvil om den stadig raskere endringen i klimatiske forhold, sier Michael Zemp, en av breforskerne ved WGMS. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus