Anklager filippinske militære for politiske drap

Filippinske regjeringssoldater har drept hundrevis av venstreorienterte aktivister siden 2001. De militære sjefene bør holdes ansvarlig for drapene, mener en granskingskommisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En filippinsk kvinne hviler sammen med barnet sitt, etter at de har flyktet fra kamper mellom regjeringsstyrker og MILF-geriljaen sør i Filippinene. (Foto: REUTERS/Scanpix)En filippinsk kvinne hviler sammen med barnet sitt, etter at de har flyktet fra kamper mellom regjeringsstyrker og MILF-geriljaen sør i Filippinene. (Foto: REUTERS/Scanpix)

Manila (NTB-Reuters-DPA): Den tidligere høyesterettsdommeren Jose Melo sier til nyhetsbyrået Reuters at «militære elementer» har tatt livet av politiske opposisjonelle, samfunnsarbeidere og alminnelige bønder. Han tilføyer at det dreier seg om en mindre gruppe, og ikke forsvaret som helhet.

- Det er en liten gjeng i det militære som gjør disse tingene, og enkelte sjefer lukker øynene for det som skjer. Men det dreier seg ikke om noen bevisst politikk fra hele Filippinenes væpnede styrkers side, framholdt Melo i et intervju med Reuters tirsdag.

President Gloria Macapagal Arroyo oppnevnte i fjor Melo til leder for en kommisjon som skal granske drap på opposisjonelle. Det skjedde etter at Amnesty International og andre menneskerettsgrupper hadde anklaget grupper i de militære styrkene for å stå bak drap.

Arroyo mener nøkkelen til sikkerhet og politisk stabilitet i Filippinene ligger i en sterk økonomi og stabile sosiale forhold. Hun hilste derfor tirsdag velkommen den filippinske nasjonalforsamlingens godkjenning av et statsbudsjett med økt satsing på helse og utdanning. (©NTB)

Personvernpolicy