Mot ytringsfrihet i Tyrkia etter redaktørdrap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapet på den tyrkiske redaktøren og menneskerettighetsforkjemperen Hrant Dink har ført til sterke reaksjoner, og mye tyder på at Tyrkia nå vil bevege seg mot økt åpenhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan ankommer Hrant Dinks hjem for å tilby sin kondolanse til den drepte redaktørens familie, tidligere denne måneden. (Foto: Reuters/Scanpix)Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan ankommer Hrant Dinks hjem for å tilby sin kondolanse til den drepte redaktørens familie, tidligere denne måneden. (Foto: Reuters/Scanpix)

Etter at sinnet og sorgen har lagt seg, arbeider mange hardt for at Dinks død ikke skal være forgjeves, og det virker naturlig at Dinks minne best kan æres ved å fjerne loven mange mener var ansvarlig for hans død. Sterke krefter i og utenfor Tyrkia krever at artikkel 301 endres drastisk eller fjernes.

Artikkel 301 er kjernen i Tyrkias problemer, mener professor Peter Balakian ved Colgate University.

- Loven gjør det mulig for ultranasjonalister og andre å trekke intellektuelle og skribenter for retten. Den gjør det mulig å dyrke en kultur for undertrykkelse og rasehat, sier han.

Han deler sin oppfatning med blant andre nobelprisvinner Orhan Pamuk som ble saksøkt under samme artikkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De som fortsatt forsvarer artikkel 301, er de som var ansvarlige for Dinks død, uttalte han nylig.

Presset på regjeringen etter drapet på Dink har vært kraftig, blant annet i form av press fra den mektige næringslivsforeningen TUSIAD.

Presset fra EU kan også føles. I en resolusjon fra Europarådets parlament oppfordres Tyrkia til å forkaste loven, som «… begrenser ytringsfrihet og rettferdiggjør juridiske og andre angrep på journalister».

Sist ut er det nye tyrkiske GTP-partiet som i helgen iverksatte en utradisjonell protest. I en skriftlig uttalelse oppfordret de folk til å bryte loven og på den måten overbelaste rettssystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen fortalte at 301 mennesker vil saksøke seg selv i en kampanje kalt «Våre ulikheter er vår styrke: Saksøk meg under 301».

- Vi vil med overlegg opptre i konflikt med artikkel 301 for å vise regjeringen at deres eneste mulighet er å annullere artikkelen, ble det hevdet i skrivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved World Economic Forum i Davos sa Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul, som tidligere har uttalt at den sittende regjeringen har innsett at loven er problematisk , at endringer til artikkel 301 er rett rundt hjørnet.

Ministeren ansvarlig for Tyrkias EU-forhandlinger, Ali Babacan, bekreftet også forrige uke at regjeringen var klar til å gjøre endringer i artikkel 301.

- Men endringer i loven vil kreve enighet, og det kan bli vanskelig å oppnå, la han til.

Stortingspresident Bülent Arýnc har uttalt at han støtter endringer i loven, og at stortinget vil handle hurtig hvis de blir presentert for et endringsforslag.

Relaterte saker:


Redaktør og demokratiforkjemper skutt i Tyrkia

Unggutt tilstår drap på redaktør i Tyrkia

Tyrkisk kjendisadvokat saksøker nobelkomiteen