EU vil ha røykelov

EUs 27 medlemsland oppfordres til å følge Irlands eksempel og forby røyking innendørs på alle offentlige steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

79.000 EU-borgere dør hvert år som følge av passiv røyking, nå vil helsekomissæren at et lovforslag om forbud mot røyking i offentlige bygninger skal skape debatt rundt problematikken. (Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix)79.000 EU-borgere dør hvert år som følge av passiv røyking, nå vil helsekomissæren at et lovforslag om forbud mot røyking i offentlige bygninger skal skape debatt rundt problematikken. (Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix)

EUs Helsekommisær Markos Kyprianou lufter også en idé om EU-lovgivning som skal sette en stopper for passiv røyking utenfor private hjem, melder BBC.

Målsetningen med et slikt lovforslag er, ifølge en talsmann for Kyprianou, å skape debatt rundt røykeproblematikken og sanke inn synspunkter fra myndigheter og andre interesserte parter om hvilken rolle EU eventuelt bør spille i dette.

Å røyke passivt vil si å puste inn luft som er forurenset av tobakksrøyk. Passiv røyking øker risikoen for de samme sykdommene som aktiv røyking øker risikoen for.

Kilde: Shdir.no

Over 79.000 EU-innbyggere dør hvert år på grunn av passiv røyking, ifølge en rapport fra Smoke Free Partnership som kom i fjor. Dette utgjør omkring ti prosent av alle tobakk-relaterte dødsfall i EU-landene.

Skottland har allerede fulgt i Irlands fotspor og fra 1. juli i år vil et forbud være på plass i hele Storbritannia. Andre EU-land, som Sverige, Italia og Malta, har innført delvis forbud, og tillater kun røyking i spesielle røykerom i restauranter og barer. Estonia og Finland innfører lignende lovgivning senere i år, mens Frankrike følger etter i 2008. Frankrike starter så smått senere denne uken, med å forby røyking i på noen få offentlige steder.

Tyskland er ett av landene som ikke har noen spesifikke planer om å forby røyking.

En meningsmåling fra i fjor viste at forbud mot røyking er populært i de landene der slik lovgivning har blitt innført. Dessuten svarte over 80 prosent av de spurte EU-innbyggerne at de er tilhengere av forbud i alle offentlige bygninger. Prosentandelen sank imidlertid til 61 prosent da man spurte spesifikt om røykeforbud i barer.

I Norge er retten til å puste i røykfri luft (vernet mot passiv røyking) regulert i tobakksskadeloven § 6, den såkalte røykeloven.

Den bestemmer at det skal være røykfritt i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang. Dette betyr at det ikke skal være adgang til å røyke sigaretter, sigarer eller piper på de aktuelle stedene.

Hovedreglen om røykfri luft gjelder også møterom, arbeidslokaler og institusjoner hvor to eller flere personer er samlet. Fra 1. juni 2004 gjelder røykeforbudet også serveringssteder.

Kilde: Sosial- og helsedirektoratet

Relaterte saker:

Utesteder omgår røykeloven


Røykeloven to år, men «Harry» røyker ennå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus