Er Bush en miljøpolitiker?

President Bush vil redusere Amerikas avhengighet av utenlandsk olje. Det er mer usikkert om han virkelig også mener at amerikanerne bør bli mindre avhengig av olje totalt sett. Det første er et politi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste er gjort ut av at den amerikanske president George W. Bush i sin tale om Rikets tilstand gikk inn for å redusere forbruket av olje og bensin i bilens hjemland USA. Det var ikke mye han sa om det, og det var ingen konkrete planer han lanserte. Han har sagt mye av det samme i andre sammenhenger tidligere. Men nå ble det tillagt mer vekt. Og de fleste er enige om at det er positivt i seg selv at han uttrykte håp og satte opp mål, selv om han sa lite om hvordan målet kan nås.

Bush' ord om bevaring av miljø og avhengighet av olje har gitt gjenlyd over hele verden, og kommentarene spenner fra åpenlys skepsis fra miljøorganisasjoner til overbevisning om at den amerikanske regjeringen har innsett alvoret og staker opp en ny miljøpolitisk kurs.

President George W. Bush snakket om sitt energiinitiativ på Hotel du Pont i Delaware 24. januar (Foto: REUTERS / Larry Downing / Scanpix).President George W. Bush snakket om sitt energiinitiativ på Hotel du Pont i Delaware 24. januar (Foto: REUTERS / Larry Downing / Scanpix).

Blair er positiv


Den kanskje mest positive reaksjonen kom fra hans allierte i London, Tony Blair, som mener at talen representerer en snuoperasjon av globale dimensjoner. En sentral miljøorganisasjon i USA, Bluewater Network, er mindre begeistret og rykket umiddelbart ut med å si at forslaget er en gavepakke til bilindustrien, og mener at Bush må kreve en halvering av det amerikanske oljeforbruket hvis han skal bli sett på som en seriøs miljøpolitiker.

Noe som kanskje kan ha fått realismen vedrørende miljøets betydning til å sige innover Det hvite hus, er at viktige deler av det amerikanske forretningslivet ser ut til å ha fattet miljøpoenget. For er det noe de forstår i Det hvite hus, er det «Big Business». Tony Blair holdt sin tale i Davos-konferansen nylig, hvor det synes å gå opp for de innflytelsesrike deltagerne at den globale oppvarmingen er verdens mest presserende utfordring. Det er en innflytelsesrik forsamling.

Hvorfor miljøpolitikk?


Alle vet at George Bush er en politiker; det ville være nytt om han også er blitt miljøpolitiker. Det kan være så enkelt at i utøvelsen av det muliges kunst er det ikke lenger mulig å stå imot den stadig sterkere, verdensomspennende bevisstheten om at miljøet er i forandring. Erkjennelsen kan også være at menneskeheten derfor er nødt til å gjøre noe med sine handlinger for å redusere de alvorligste konsekvensene.

Eller; det behøver ikke være mer bemerkelsesverdig enn at Bush, i erkjennelsen av at han har mange nok uvenner allerede, tror at han lettvint kan vinne i hvert fall noen venner ved å vise seg fram som miljøbevisst.

Det president Bush sa i sin tale om rikets tilstand var at han vil gå inn for å redusere bensinforbruket med 20 prosent i løpet av de neste 10 årene. Av dette beregner han at 15 prosent av oljen vil bli erstattet av alternativt drivstoff, særlig biodrivstoff. Og så vil han få til ytterligere 5 prosent reduksjon ved at bilene skal bruke mindre bensin. Ifølge New York Times vil det kunne bety 10 prosent nedgang i utslipp fra biler og busser. Det ville være en like stor reduksjon av forurensningen som å fjerne 26 millioner biler fra veiene i dag.

Presidenten kalte klimaforandringen og den globale oppvarmingen for en alvorlig utfordring. Han sa at problemet må løses gjennom teknologisk utvikling og at mer kraft må utvikles fra vind, sol og kjernefysisk energi.

Bush var i tvil


Global oppvarming har vært et vanskelig, politisk spørsmål for George Bush helt siden han i valgkampen i 2000 uttrykt tvil om forandringen i klimaet virkelig var et problem, og om menneskenes aktivitet har noen innflytelse på klimasituasjonen. Før vi gjør noe, må vi ha en klar oversikt over hva som er i ferd med å skje, sa Bush da. Og etter at han overtok som president i 2001, trakk han USA ut av Kyoto-avtalen og dermed ut av det organiserte, internasjonale arbeidet om å redusere utslipp til atmosfæren.

Mens det fortsatt er strid om Bush som miljøpolitiker, er det ingen som tviler på at Bush genuint vil at USA skal bli mindre avhengig av olje fra utlandet. Eller som Bush sier det selv, USA har for lenge vært avhengig av utenlandsk olje. Det gjør USA sårbar overfor fiendtlige regimer og terrorister.

Kamp mot terror eller for miljø?


Den nye miljøpolitikken fra George Bush kan altså være kan være iverksatt som en nødvendig del av hans altoverskyggende kamp mot terrorisme. Han får støtte av sin venn, toppsjefen i transportselskapet Federal Express, Frederick W. Smith, som nylig sa at USAs avhengighet av olje importert fra utlandet er landets alvorligste sikkerhetsproblem, nest etter spredning av kjernefysiske våpen. Dette må USA gjøre noe med, sier han som blir sett på som en av dem er med på å forme presidentens energipolitikk. I tråd med dette, sa Bush i talen at han også ser på muligheter for å øke oljeproduksjonen i USA, og at han vil fordoble USAs strategiske oljereserver innen 2027.

I løpet av få dager kommer en ny rapport fra FNs klimapanel. Det sies at konklusjonene der viser tydeligere enn noen gang at de store klimaendringene er forårsaket av mennesker.

Det kan være at Bush forstår at det bare er tid om å gjøre, før alle politikere må bli miljøpolitikere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus