Lykke kan kjøpes – til en viss grad

Joda, lykke kan kjøpes. Rike mennesker er gjennomsnittlig lykkeligere enn fattige. Og rike land har gjennomsnittlig klart mer lykkelige innbyggere enn fattige. Til en viss grad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Guri Hjeltnes mener at brutto nasjonalprodukt BNP erstattes av BNL - brutto nasjonal lykke - som vår viktigste samfunnsindikator i fremtiden. Foto: Svein Inge LeirgulenProfessor Guri Hjeltnes mener at brutto nasjonalprodukt BNP erstattes av BNL - brutto nasjonal lykke - som vår viktigste samfunnsindikator i fremtiden. Foto: Svein Inge Leirgulen

- Men penger kjøper deg ikke stadig mer lykke, slår forskere tilknyttet Handelshøyskolen BI fast.

Undersøkelser av menneskers lykke bekrefter ifølge forskerne antakelsen om at så snart du har nok til klær, hus og mat, så begynner hver ekstra krone du skaffer deg å bety mindre og mindre.

Fremtidsbilder 2030


- Norge må gripe sjansen til å gjøre virkelig forbedringer i den viktigste delen av nasjonalformuen - nemlig humankapitalen, foreslår professor Guri Hjeltnes og førstelektor Per Espen Stoknes i rapporten «Fremtidsbilder 2030», utgitt av Handelsskolen BI og presentert på nettstedet forskning.no

- Vi må fokusere mer på menneskelig utvikling enn lønn, fremholder BI-forskerne.

Menneskene er langt viktigere enn både olje, gass og produsert realkapital, som i 2004 ikke utgjorde mer enn 12 prosent av den norske nasjonalformuen, tilsvarende andel som produsert realkapital. Humankapitalen utgjør ikke mindre enn 73 prosent, nesten tre firedeler av vår nasjonalformue, påpeker forskerne.

Lykke som vitenskap


De siste 20 årene har det ifølge BI-forskerne vokst fram en hel vitenskap om måling av lykke og lignende sosiale måltall. Stadig flere målemetoder blir utviklet for å tallfeste livskvalitet, tilfredshet og lykkefølelse. Det fins nå professorater i lykke ved ledende internasjonale universiteter.

Guri Hjeltnes og Per Espen Stoknes tegner ut et fremtidsbilde for 2030 der brutto nasjonalprodukt BNP erstattes av BNL - brutto nasjonal lykke - som vår viktigste samfunnsindikator.

De siste års BNP-vekst har ikke resultert i flere lykkelige nordmenn, konstaterer forskerne.

Hjeltnes og Stoknes er to av sju forskere ved Handelshøyskolen BI som har utviklet fremtidsbilder 2030 for Norge i en global verden. (©NTB)

Les også:


Lykken kan målesSuksess følger lykkeDagens dilemma: Rik eller lykkelig?
Lev enkelt - bli lykkelig!


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus