UD krever millioner etter underslag i Kirkens Nødhjelp

UD krever 6.349.200 bistandskroner tilbakebetalt fra Kirkens Nødhjelp. Dette skjer etter at en utro finansdirektør underslo millionbeløpet i 2002 og 2003. Kirkens Nødhjelp vil ikke uten videre betale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp er ikke glad over millionkravet fra Utenriksdepartementet, og vil klage på vedtaket om at Kirkens Nødhjelp må betale tilbake nærmere 6,5 millioner underslåtte bistandskroner (Foto: Foto Terje Bendiksby / NTB / Scanpix).Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp er ikke glad over millionkravet fra Utenriksdepartementet, og vil klage på vedtaket om at Kirkens Nødhjelp må betale tilbake nærmere 6,5 millioner underslåtte bistandskroner (Foto: Foto Terje Bendiksby / NTB / Scanpix).

Dette kommer frem i et brev fra Utenriksdepartementet til Kirkens Nødhjelp som Neste Klikk har fått tilgang til.

Finansdirektøren var ansatt ved Kirkens Nødhjelps avdeling i Khartoum i Sudan og underslo totalt 6.930.875 norske kroner. UD krever tilbakebetalt 6.349.200 kroner av dette beløpet.

Midlene ble underslått gjennom 31 overførsler til utlandet og heving av syv sjekker med forfalskede underskrifter i 2002 og 2003.

Den betrodde finansdirektøren har vært som sunket i jorden siden underslaget ble oppdaget. Han er etterlyst gjennom poiltiet og Interpol.

Vil ikke betale


Kirkens Nødhjelp hadde frist til 18. januar til å betale tilbake de nærmere 6,5 millionene. Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, sier til Neste Klikk at de ikke har innbetalt kravet og at de kommer til å benytte seg av klageretten. Sommerfeldt ønsker ikke å si noe om begrunnelsen for hvorfor de holder tilbake pengene.

- Selve det økonomiske tapet har vi avskrevet i 2005-regnskapet. Men det det betyr er at Sudan får et dobbelttap og at penger som kunne gått til Sudan har gått til skurkens bankkonto, sier Sommerfeldt.

Kritiseres for manglende internkontroll


I brevet fra Utenriksdepartementet skriver de blant annet at:

«I vurderingen har Departementet lagt avgjørende vekt på at de underslåtte bistandsmidlene ikke har gått til de avtalte formål og at det således foreligger et avtalebrudd. UD påpeker at Kirkens Nødhjelp ikke hadde etablert tilfredsstillende internkontroll, og at de ikke finner grunner til delvis ettergivelse av kravet.»

Generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp sier til Neste Klikk at saken har medført endringer i de interne rutinene og at saken blant annet skyldtes en manglende administrativ etterlevelse av rutinene.

- Dette har medført betydelige endringer i våre rutiner. Blant annet har vi kortet ned linken fra landkontorene til hovedkontoret med ett ledd. Vi hadde rett og slett ett ledd for mye. Vi har også innskjerpet rutinene for økonomisk kontroll, særlig på cash flow.

- Vår analyse viser at de grunnleggende kontrollmekanismene ikke fungerte, forteller Atle Sommerfeldt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus