Abortkampen er i gang

11. februar skal det portugisiske folk avgjøre om de strenge abortlovene i landet skal endres. Kampen om velgerne er i gang, og en biskop sammenligner abort med henrettelsen av Saddam Hussein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et barn sitter i en vogn under antiabort-demonstrasjonen i Lisboa søndag. Klistremerket lyder: «Jeg er glad for at jeg ble født, takk foreldre» (Foto: REUTERS/Nacho Doce (PORTUGAL) / Scanpix)Et barn sitter i en vogn under antiabort-demonstrasjonen i Lisboa søndag. Klistremerket lyder: «Jeg er glad for at jeg ble født, takk foreldre» (Foto: REUTERS/Nacho Doce (PORTUGAL) / Scanpix)

Portugal er et av få land i Europa med svært strenge abortlover. Voldtekt og fare for kvinnens liv og helse er noen av de få tilfellene som gir kvinner rett til abort.

I fjor bestemte den sosialistiske statsministeren, Jose Socrates, at den portugisiske befolkningen skulle konsulteres om en eventuell lovendring. 11. februar skal folket avgjøre om man skal legalisere abort for alle kvinner frem til tiende uke av svangerskapet.

Søndag marsjerte rundt 9000 abortmotstandere gjennom hovedstaden Lisboa og oppfordret folk til stemme mot forslaget, melder BBC.

Nei-siden har den mektige romersk-katolske kirke på sin side. Tidligere denne måneden sammenlignet biskop Antonio Moreira Montes abort med henrettelsen av Saddam Hussein:

- Alle ble forferdet av Saddams henrettelse. Abort er en form for dødsstraff, sa han.

Fremgang for nei-siden


Meningsmålinger i november i fjor viste at rundt 60 prosent av de spurte støttet en lovendring, men i ferske meningsmålinger ser det ut som nei-siden vinner frem.

Forrige uke publiserte avisen Jornal de Noticias en måling der kun 38 prosent støttet lovendringen.

Mer enn 50 prosent av velgerne må avgi stemme for at folkeavstemningen skal være gyldig. I 1998 sa et knapt flertall nei til legalisering, men folkeavstemningen ble erklært ugyldig på grunn av en valgdeltagelse på omkring 30 prosent.

Per i dag er abort bare lovlig til og med 12. svangerskapsuke for å redde kvinnens liv eller for å bevare hennes fysiske eller psykiske helse. Har kvinnen blitt utsatt for voldtekt, kan hun ta abort til og med 16. svangerskapsuke. Dersom det er risiko for at barnet blir født med en uhelbredelig sykdom eller misdannelser, kan svangerskapet avsluttes innen utløp av 24. uke.

Kilder: BBC , NTB og Wikipedia

Mer i Neste Klikk:


Abortlov skapar kontroversar
Unge kvinner i Oslo velger abort

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus