Danmarks statsminister saksøkt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen er saksøkt av 26 dansker, som mener han brøt loven da han involverte Danmark i krigen i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Fogh Rasmussen er saksøkt av 26 dansker. (Foto: Reuters/Scanpix)Anders Fogh Rasmussen er saksøkt av 26 dansker. (Foto: Reuters/Scanpix)

København (NTB-Ritzau-AFP): De rettslige høringene startet i Østre Landsret i København mandag, og domstolen skal nå ta stilling til om saken kan komme opp for retten eller ikke.

De fleste av de 26 saksøkerne har ikke vært direkte involvert i krigen, men en av saksøkerne er foreldrene til en dansk soldat som ble drept i Irak.

Saksøkerne, som kaller seg «Komiteen for grunnloven 2003», har tre uker på seg til å overbevise domstolen og dokumentere at de har en rettslig interesse i saken.

Får de medhold i dette, kan domstolen avgjøre om rettssaken skal gå sin gang og i sin tid finne ut om avgjørelsen er i strid med grunnloven.

Saksøkernes advokater ønsker at statsminister Anders Fogh Rasmussen skal vitne om terrortrusselen mot Danmark etter Irak-krigen. Dette avviste Rasmussens advokat, som kaller det et mediestunt.

Danmark har 470 soldater i Irak, blant dem 415 i Basra sør i landet. Seks danske soldater har mistet livet i kamper i Irak. (©NTB)

Mer i Neste Klikk:

Grunnlag for riksrettssak mot Fogh Rasmussen