Granskingsutvalg klart i morgen

Det uavhengige utvalget som skal granske Yssen-saken, vil trolig være klart etter mandagens sekretariatsmøte i LO. Det samme vil mandatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En alvorlig LO-leder Gerd-Liv Valla under pressekonferansen i Folkets Hus i Oslo, der hun ba om unnskyldning dersom noen av hennes uttalelser hadde virket sårende på hennes medarbeidere. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXEn alvorlig LO-leder Gerd-Liv Valla under pressekonferansen i Folkets Hus i Oslo, der hun ba om unnskyldning dersom noen av hennes uttalelser hadde virket sårende på hennes medarbeidere. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): - Jeg kan bekrefte at det kommer forslag til sammensetning og mandat, men jeg vet ikke noe om innholdet, sier lederen i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold, til NTB.

Sekretariatsmedlemmene har ikke fått noen sakspapirer på forhånd. I vedtaket om å nedsette en granskingskommisjon, som ble gjort for en uke siden, heter det at «gjennomgangen skal søke å belyse alle sider av saken».

LO-sekretariatet forutsetter at det skal være et uavhengig granskingsutvalg, men det er LO som skal bestemme både sammensetning og mandat. Det kan dermed bli problemer med å finne medlemmer og mandat som tilfredsstiller begge parter og ikke blir betraktet som et bestillingsverk for å renvaske LO-leder Gerd-Liv Valla.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yssen med krav


I et brev til medlemmene i LO-sekretariatet skriver Ingunn Yssens advokat, Ingeborg Moen Borgerud, at granskingen bør begrenses til «arbeidsgivers håndtering av saken etter at Yssen gjorde Valla oppmerksom på at hun ble syk av å arbeide i LO».

I tillegg vil Yssen, ifølge Aftenposten, ha gransket hvorfor LO ikke ville gi henne permisjon med lønn for å gå på Forsvarets høgskole, hvordan LO-sekretariatet er orientert i ulike faser av konflikten og bakgrunnene for at «det er gitt feilaktig bilde av kontakten mellom Yssen og LO i Vallas notat».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Støtteaksjoner for Valla


Østvold sier til NTB at det ikke blir ro om Yssen-saken før resultatet av granskingen er klart.

- Først når denne rapporten foreligger, kan vi starte arbeidet med å gjenopprette tilliten til LO, sier han.

Lederen i NTL-Skatt, Stein Thorvaldsen sier til LO-Aktuelt at alle skjelettene må ut av skapet slik at det blir mulig for LO og fagforbundene å komme seg videre.

Det er imidlertid kommet reaksjoner mot kritikken som rammer LO-lederen med stor styrke.

- Mediestormen har på mange måter forhåndsdømt LO-lederen, sier første nestleder i Fagforbundet, Gerd Kristiansen, til NTB.

- Da er det ikke enkelt for folk flest å ha oversikten over det som skjer, legger hun til. (©NTB)