Heroinens hjemland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den USA-ledede invasjonen av Afghanistan har gjort landet til verdens største opiumsprodusent og heroinleverandør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan flommer over at narkotika, men få blir tatt. 34 år gamle Naim hadde uflaks. Han ble tatt med 24 kilo hasj, noe som nærmest er for lommerusk å regne i et land som Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIXAfghanistan flommer over at narkotika, men få blir tatt. 34 år gamle Naim hadde uflaks. Han ble tatt med 24 kilo hasj, noe som nærmest er for lommerusk å regne i et land som Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Lukta av råopium og kjemikalier slår imot oss når døra åpnes. Beslagsrommet til det afghanske narkotikapolitiet (CNPA) ble for lite, nå ligger sekker og kasser, kofferter og tønner stablet til taket i enn iskald garasje.

I en celle i nabobygningen sitter Naim, men ham er det knapt noen som bryr seg om. 34-åringen ble tatt med 24 kilo hasj, men det er for lommerusk å regne i et land som flommer over av opium og heroin.

Valmuene blomstrer


Da de første amerikanske bombene falt over Afghanistan høsten 2001, var det knapt en opiumsvalmue å se.

Taliban hadde effektivt fått slutt på opiumsdyrkingen, offisielt fordi det var «uislamsk», men vel så mye i et forsøk på å vinne venner i Vesten.

Fem år etter at amerikanerne og deres allierte krigsherrer i Nordalliansen rykket inn i Kabul, er opiumsåkrene større enn noensinne.

- Det er klart at dette er et stort paradoks, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) som nylig besøkte landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

92 prosent av all heroin i verden kommer nå fra Afghanistan. Landets politifolk, tjenestemenn og politikere er gjennomkorrupte, og fortjenesten er enorm. Foto: Heiko Junge / SCANPIX92 prosent av all heroin i verden kommer nå fra Afghanistan. Landets politifolk, tjenestemenn og politikere er gjennomkorrupte, og fortjenesten er enorm. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Heroinmonopol


FNs organ for narkotikabekjempelse (UNODC) anslår at de afghanske opiumsmarkene vokste med nærmere 60 prosent bare i 2006, og at opiumsproduksjonen økte med nærmere 50 prosent til 6.100 tonn.

Nærmest over natten har Afghanistan sikret seg heroinmonopol og står nå alene for 92 prosent av produksjonen i verden.

Selv om de afghanske bøndene får en forsvinnende liten del av inntektene, tjener de likevel ti ganger så mye på å plante opiumsvalmuer som hvete.

En betydelig større del av inntektene finner veien til bakmenn og smuglere, laboratorier og korrupte politifolk, tjenestemenn og politikere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikere i søkelyset

Blant dem som anklages for å være tungt involvert i narkotrafikken er president Hamid Karzais yngre bror og valgkampleder, Ahmed Wali Karzai, som har base i Kandahar.

- Dette er noe alle vet, sier landets tidligere innenriksminister Taj Mohammad Wardak.

Flere av statsrådene i Karzais regjering er også i søkelyset, det samme er mannen presidenten har satt til å lede kampen mot narkomafiaen, viseinnenriksminister Mohammed Daoud.

- Daoud er definitivt et kapittel for seg, sukker den norske politimannen Per Dalland som er rådgiver for det afghanske narkotikapolitiet i Kabul

- Snakk om å sette bukken til å passe havresekken, sier Dalland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det afghanske narkotikapolitiet vasser i råopium og heroin, men omfattende korrupsjon gjør at beslag ofte Det afghanske narkotikapolitiet vasser i råopium og heroin, men omfattende korrupsjon gjør at beslag ofte "forsvinner". Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Gjennomkorrupt


Norske diplomater i Kabul er av samme oppfatning, og legger ikke skjul på hva de mener om Daoud og det afghanske innenriksdepartementet.

- Det ministeriet som utgjør det største problemet i forbindelse med opiumsproduksjonen, har fått i oppgave å løse det samme problemet, konstaterer diplomatene oppgitt i et notat hjem til UD.

Heller ikke i Afghanistans nasjonalforsamling er viljen til å slå ned på narkotrafikken utpreget stor.

Minst 17 av representantene er kjente narkotrafikanter, 24 tilhører kriminelle bander, 40 har egne militsgrupper mens 19 anklages for grove krigsforbrytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenige om bekjempelse


Amerikanerne og deres NATO-allierte er langt fra enige om hvordan ondet skal bekjempes.

Washington har gjentatte ganger truet med å sprøyte de afghanske opiumsåkrene med plantegift fra fly, til sterke protester fra Karzai og allierte.

Lederen for UNODC, Antonio Maria Costa, ber NATO bruke militærmakt for å slå ned på opiumsproduksjonen, men vinner ikke gehør for dette.

NATO-styrkene i Sør-Afghanistan er fra før under hardt press og vet at de ved å gå til krig mot opiumsproduksjonen vil få enda flere fiender.

- Vi har utsatt kampen mot narkotika, medgir major Peter Grotens, som er talsmann for de flere tusen nederlandske soldatene som er stasjonert i den opiumsrike Uruzgan-provinsen.

- Om vi nekter dem å dyrke opium, tar vi levebrødet fra dem. Da driver vi dem bare rett i hendene på Taliban, sier Grotens til NTB.