USA skjerper tonen mot Iran

USA skjerper tonen mot Irans atomplaner. Samtidig får amerikanske soldater grønt lys for å slå til mot iranske agenter i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush har gitt amerikanske soldater grønt lys for å slå til mot iranske agenter i Irak (Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / Scanpix).Bush har gitt amerikanske soldater grønt lys for å slå til mot iranske agenter i Irak (Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / Scanpix).

Amerikanske soldater har fullmakt til å forsvare seg mot iranere som prøver å utføre angrep inne på irakisk territorium, sier president George W. Bush.

- Vi har en forpliktelse til å beskytte våre folk og oppnå våre mål, sa Bush fredag. Han understreket at aksjoner mot iranere kun kan gjennomføres inne i Irak.

Samtidig truer USAs viseutenriksminister Nicholas Burns med skjerpede sanksjoner mot Iran, dersom landet går videre med planene om å installere flere tusen nye uransentrifuger.

- Dersom Iran går til dette skrittet, vil de møte kraftig motstand fra en hel verden. Dersom de tror de kan komme unna med 3.000 nye sentrifuger uten en ny resolusjon fra FNs sikkerhetsråd og økt internasjonalt press tar de feil, sier Burns.

Det ble fredag kjent at Iranske myndigheter planlegger å installere 3.000 uransentrifuger i et undergrunnsanlegg i februar. Et stort antall sentrifuger kan gjøre iranerne i stand til å anrike uran i stor skala, og igjen gjøre dem i stand til å produsere kjernefysiske våpen.

FNs sikkerhetsråd har allerede innført sanksjoner mot Iran, fordi Teheran ikke samarbeider fullt ut med Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

I et brev til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fredag krever Iran at IAEAs avdelingsleder for Iran, Chris Charlier, strykes fra lista over dem som har innreisetillatelse, opplyser diplomater.

Årsaken skal være at Iran mener at Charlier har gitt fortrolige opplysninger til vestlige lands medier.

Mandag la Iran også ned forbud mot 38 IAEA-inspektører fra fire større vestlige nasjoner. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus