USA trapper opp engasjementet i Afghanistan

USA vil møte den ventede våroffensiven fra Taliban i Sør-Afghanistan med flere soldater og økt bistand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen kommer til å be Kongressen i Washington om ytterligere 67 milliarder kroner for å forbedre sikkerheten og fortsette gjenoppbyggingen i Afghanistan, sier utenriksminister Condoleezza Rice. Foto: SCANPIX/REUTERSBush-administrasjonen kommer til å be Kongressen i Washington om ytterligere 67 milliarder kroner for å forbedre sikkerheten og fortsette gjenoppbyggingen i Afghanistan, sier utenriksminister Condoleezza Rice. Foto: SCANPIX/REUTERS

Washington (NTB-AFP-Reuters): USAs president George W. Bush kommer til å be Kongressen om ytterligere 67 milliarder kroner for å forbedre sikkerheten og fortsette gjenoppbyggingen i Afghanistan, ifølge utenriksminister Condoleezza Rice.

Rice kom med kunngjøringen foran et NATO-møte i Brussel fredag, der Afghanistan står høyt på agendaen. Den amerikanske utenriksministeren appellerte samtidig til de andre NATO-landene om å bidra mer til Afghanistan.

Ifølge Rice skal 8,6 milliarder dollar - 54,5 milliarder kroner - brukes til opplæring og utrustning av det afghanske forsvaret, mens 2 milliarder dollar - 12,7 milliarder kroner - skal brukes til gjenoppbygging av det krigsherjede landet de neste to årene. USA har allerede brukt 89 milliarder kroner i Afghanistan siden 2001.

Tyskland er vertskap for et giverlandsmøte om Afghanistan til uka. Det er ventet at 25 land vil delta på møtene tirsdag og onsdag, opplyser det tyske utenriksdepartementet. Det er enighet i verdenssamfunnet om at innsatsen i Afghanistan må intensiveres, konstaterer departementet.

Pentagon opplyste torsdag at over 3.000 amerikanske soldater kommer til å bli stående lenger i Afghanistan enn planlagt. Oppdraget til 3.200 soldater er utvidet med fire måneder, het det i en uttalelse.

USA har rundt 24.000 soldater i Afghanistan. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus