Refser Forsvaret - blir refset selv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generaladvokaten refser Forsvaret for manglende rapportering om bruk av refselser, og mener at de refsedes rettssikkerhet er truet. Hæren, som kommer verst ut, lover å skjerpe seg. I ettertid har Gene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsbilde (Foto: Lars Skjegstad).Illustrasjonsbilde (Foto: Lars Skjegstad).

I en rapport Neste Klikk har fått tilgang til kritiserer Generaladvokaten Forsvaret for slurvete innmeldingsrutiner når det gjelder refs.

For 2004 var innsendingen så mangelfull at det ikke ble funnet meningsfylt å lage noen rapport, sier Generaladvokaten, og legger til at tallene for 2005 har blitt noe bedre, uten at man kan si seg fornøyd.

Generaladvokaten mener det er påfallende at samtlige avdelinger under hærens styrker, med unntak av Hans Majestet Kongens Garde, ikke har innrapportert en eneste refselse. I rapporten påpekes det at dette ikke stemmer med virkeligheten, siden Generaladvokaten bare i oktober mottok tre klager fra refsede.

Hæren lover å skjerpe seg


Oberstløytnant Erling Kristiansen i Hæren innrømmer at Hæren har vært slurvete med innrapporteringen, og påpeker overfor Neste Klikk at det er flere årsaker til de manglende innrapporteringene. Han hevder samtidig at alle refselser er meldt inn til slutt, men at det har blitt gjort for sent. Han lover samtidig at Hæren skal skjerpe seg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om ikke befalet har god nok opplæring i forbindelse med refselser, sier oberstløytnanten:

- I og med at de som håndterer refselser er fra kaptein og oppover, så er vi ganske trygge på at de har god nok opplæring. Det er dessuten bare et fåtall som håndterer refselser.

Bekymret for rettssikkerheten


Generaladvokaten er bekymret for de refsedes rettssikkerhet, og hevder at de refsede får mangelfull informasjon om sine rettigheter når det gjelder å påklage en refselse. Det stilles spørsmål om befalet er kjent med hvordan klagesaker behandles. Årsaken til bekymringen er at klageprosenten er påfallende lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oberstløytnant Kristiansen mener at rutinene er bra nok i Hæren, og at informasjon om klagemuligheter blir gjort i hvert enkelt tilfelle.

Generaladvokaten behandlet ni klagesaker i 2004. I to av disse tilfellene ble refselsen anbefalt nedsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsdepartemtentet misfornøyd med Generaladvokaten


Forsvarsdepartementet er lite fornøyd med at rapporten har vært formidlet til pressen, og påpeker at det er en intern rapport.

I et hemmeligstemplet brev viser imidlertid Departementet forståelse for at innholdet blir gjort kjent for offentligheten, men «dette bør dog formidles i en egen pressemelding, utformet i samarbeid med Forsvarsstaben».

Seniorrådgiver Sunniva Tofte i Forsvarsdepartementet avviser i en epost til Neste Klikk at de ønsker å kneble Generaladvokaten. I eposten svares det imidlertid ikke på spørsmålet om Forsvarsdepartementet mener det er riktig at forsvaret selv skal være med på å utforme en pressemelding om en rapport der de selv kritiseres.