Meny

Gambler om 47 milliarder

Regjeringsadvokaten frykter at Rikstotos offensive PR-kampanjer, nye spill og økte utbetalinger kan spenne bein for det norske spillmonopolet. Neste uke starter et juridisk spill om gigantiske 47 mill

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rosenborg kunne juble som seriemestre i Tippeligaen. Nå starter kampen om det norske spillmarkedet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Rosenborg kunne juble som seriemestre i Tippeligaen. Nå starter kampen om det norske spillmarkedet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Kampen om det norske spillmonopolet krever sitt. Før 2006 bebudet Rikstoto en storstilt PR-satsing og drømte om enda flere spillere på hest. Men til tross for sin tidligere suksess ble administrerende direktør sparket og PR-budsjettene er frosset.

Onsdag morgen klokken halv ti starter en svært viktig muntlig høring for EFTA-domstolen i Luxemburg. Med behandlingen av den såkalte Ladbrokes-saken starter den egentlige sluttkampen om Norsk Tipping og Rikstotos framtid.

I potten ligger et enormt norsk spillmarked. Bare i 2005 brukte vi nesten 47 milliarder kroner på fotball, lotto, hest og ulike automatspill.

Og hvis britiske Ladbrokes, som er verdens største bookmaker- og pengespillselskap, vinner fram med sitt syn kan de norske selskapene miste sin enerett på gambling i Norge.


Alarmen går hos Regjeringsadvokaten


Allerede høsten 2005 kimte alarmklokkene hos Regjeringsadvokaten. De mente Rikstotos nye og aggresive PR-framferd ga motstanderen for gode kort på hånda.

Nå avslører papirer som Neste klikk har sett, hvor viktig dette kortet blir for britene. Dette blir et svært viktig moment i rettssakene om både Norsk Tippings monopol på spilleautomater og i Ladbrokes-saken.

I et skriftlig innlegg til EFTA-domstolen vektlegger ESA (som er EFTAs overvåkningorgan) nettopp de norske selskapenes bruk av millioner til PR og markedsføring. Rikstotos millionsatsning på ulike kampanjer påpekes og Norsk Tipping beskrives som en av de største annonsørene på det norske markedet.

ESA mener selskapene, som kontrolleres av myndighetene, «tilskynder og oppfordrer forbrukerne til å delta i lotterier, lykkespill og veddemål til inntekt for statskassen».

De mener at PR-innsatsen bidrar til å øke innbetalingene til statskassen og at dette dermed slår ihjel en målsetning om færre spillavhengige og kontroll. Den logiske begrunnelsen for spillmonopolet går dermed «opp i røyk», mener ESA.

Det norske spillmarkedet er på hele 47 milliarder kroner. Foto: ScanpixDet norske spillmarkedet er på hele 47 milliarder kroner. Foto: Scanpix

64 prosent PR-vekst
I 2005 økte næringslivet generelt sine PR-budsjetter med 13 prosent. Men fra 2004 til 2005 valgte Norsk Tipping å redusere sine budsjetter med 20 prosent «i samråd med Kultur- og kirkedepartementet», som det heter i deres årsmelding.

Rikstoto derimot, de valgte å øke sitt PR-budsjett med hele 64 prosent.

Denne PR-galoppen får advokat Fredrik Sejersted, ved Regjeringsadvokatens kontor, til å gripe tømmene:

«Dette er ikke heldig for vår fremstilling av statens pengespillpolitikk som sammenhengende, systematisk og restriktiv», heter det i en epost som går fra ham til nøkkelpersoner i både Kulturdepartementet (KKD), som har ansvar for Norsk Tipping, og Landbruksdepartementet (LMD), hvor Rikstoto hører til under.

Og advarselen får effekt.

I sin årsmelding for 2005 skriver en overstrømmende administerende direktør Arne Herberg at «2005 ble i det store og hele et jubelår».

Han var svært fornøyd med at omsetningen økte med 170 millioner kroner (pluss 6 prosent), mens storebror Norsk Tipping måtte registrere et fall på 256 millioner kroner.

I styrets beretning heter det også at 550.000 nordmenn spilte på hest i 2005. De påpeker at nesten hele omsetningsøkningen skyldes spill fra nye kunder.

Og: «Mye av årsaken til denne veksten forklares ved økt markedsføring».

I beruselsen fastslår styret at Rikstoto må bli enda tydeligere i markedet og metoden er klar: Mer av samme medisin. For 2006 planlegger de derfor økt markedsføring og flere nye spill.

Men det skjer ikke.

Rikstoto-sjefen forsvinner


Norsk Rikstoto er en stiftelse som driver sin virksomhet på konsesjon fra LMD. Selv om stiftelsen formelt sett er privat, styres den av departementet.

Ikke nok med at LMD utnevner ett av fem styremedlemmer, også nye spill, eventuelle regelendringer og hvor mye som skal tilbakebetales til spillerne i gevinst bestemmes i departementskorridorene.

Men til tross for at Rikstoto leverte sitt beste år noensinne, ble administrerende direktør Arne Herberg overraskende sparket fra sin stilling i midten av mai.

Begrunnelsen han fikk var at Rikstoto trenger en leder som tenker mer strategisk i forhold til framtiden og internasjonalt samarbeid, men den tidligere direktøren tror lite på det:

- Jeg gjorde det rett og slett for godt, sier Herberg.

Kan få konkurranse. Britiske Ladbrokes er verdens største pengespillselskap og har 2500 egne utsalgssteder i Storbritannia, Iralnd og Belgia. Foto: ScanpixKan få konkurranse. Britiske Ladbrokes er verdens største pengespillselskap og har 2500 egne utsalgssteder i Storbritannia, Iralnd og Belgia. Foto: Scanpix

Våren 2005 var Rikstoto og Norsk Tippings markedsføring oppe til diskusjon med departmentene. Bakgrunnen var Ladbrokes som hadde gått til søksmål i desember 2004. Diskusjonen endte med at staten innførte nye retningslinjer for innholdet i markedsføringen. Disse skulle etterleves av spillselskapene fra 1. januar 2006.

Arne Herberg mener Rikstoto fulgte de nye reglene allerede fra sommeren 2005 - i motsetning til Norsk Tipping som eies 100 prosent av KKD.

- Jeg sa da fra til departmentet at de lagde selvmål hver dag fordi de ikke grep inn overfor Norsk Tipping. Jeg registrerte også at Regjeringsadvokaten brukte oss som eksempel på aggresiv markedsføring, uten å ta dette opp med sitt eget selskap, sier han.

Arne Herberg er likevel overbevist om at uenigheten om dette ikke ligger bak avgangen.

Han er nå erstattet av den interne kandidaten Harald Dørum.

Rikstotos offisielle regnskaper for 2006 er ennå ikke avsluttet. Men markedssjef Geir Lundh kan opplyse at de brukte omtrent like mye til markedsføring i 2006 som 2005 (Norsk Tipping melder på sin side at de bare hadde en liten økning av sine PR-utgifter i fjor).

På spørsmål om de ambisiøse planene fra årsmeldingen 2005 er endret på grunn av den kommende rettssaken med Ladbrokes, svarer Lundh:

- Du skal få snakke med vår administrerende direktør. Du er åpenbart bedre informert enn det vi er vant til.

Men fredag unnlot den nye direktøren å ta kontakt, til tross for avtalen med markedssjefen.

- Nei, nei, nei!


Rikstoto er organisert med både representantskap og styre. I det første sitter også tre statlige representanter. Men i dette organet foregår lite. De holdes knapt informert og påvirker bare den daglige driften i svært liten grad. Dette overlates til styre og administrasjon.

I styret har også Landbruksdepartementet oppnevnt én representant. Det er advokat Mimi K. Berdal. Hun sier til Neste Klikk at hun ikke ser det som sin rolle å forfekte statens synspunkter, men behandler sakene ut fra Rikstotos egne interesser.

- Konkurransen i spillmarkedet øker voldsomt med trykk fra de uregulerte aktørene, sier Berdal som mener Norsk Tipping og Rikstoto er de aktørene som best kan bidra til kontroll med spillmarkedet.

Hun avviser derimot at Rikstoto har stanset PR-planer på grunn av Ladbrokes-saken.

- Nei, nei, nei, sier statens styrerepresentant.

Avdelingsdirektør Kjell Nyhus i Landbruksdepartmentet er en nøkkelfigur i statens håndtering av Rikstoto. Han var en av de som mottok Regjeringsadvokatens advarsel om Rikstotos PR-aktiviteter per epost den 27. oktober 2005.

- Staten har laget retningslinjer for markedsføringen og det ligger en viss tilbakeholdenhet der. Men vi har ikke lagt noen begrensninger på Rikstotos økonomi, det tilligger styret og den daglige ledelsen, sier han.

Den 16. oktober i fjor sendte Lotteritilsynet sin første rapport om markedsføring av spill i regi av Norsk Rikstoto til LMD. Dokumentet er unntatt offentlighet, men Nyhus mener det bør kunne frigis til Neste Klikk. Fredag ettermiddag var det ennå ikke skjedd.

I slutten av august fikk også Kulturdepartementet en lignende rapport om Norsk Tipping. Departementets informasjonsenhet opplyser at også dette vil bli offentlig, men at det først vil skje i løpet av februar.

Høringen for EFTA-domstolen løper av stablen 31. januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass
Siste nytt
00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus