Libby-vitne hardt ut mot Dick Cheney

USAs visepresident Dick Cheney ledet personlig kampanjen for å mistenkeliggjøre en ledende kritiker av Irak-krigen. Cheneys rolle avsløres i et vitnemål i rettssaken mot Lewis «Scooter» Libby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lewis «Scooter» Libby (bildet), tidligere stabssjef for USAs visepresident Dick Cheney, står for retten i Washington tiltalt for å ha løyet under ed. Fredag sa et vitne i saken at Cheney personlig ledet kampanjen for å mistenkeliggjøre en ledende kritiker av Irak-krigen. Cheney skal ha gitt ordre om tett overvåking av den tidligere ambassadøren og kjente krigsmotstanderen Joseph Wilson (Foto: Yuri Gripas, SCANPIX/REUTERS)Lewis «Scooter» Libby (bildet), tidligere stabssjef for USAs visepresident Dick Cheney, står for retten i Washington tiltalt for å ha løyet under ed. Fredag sa et vitne i saken at Cheney personlig ledet kampanjen for å mistenkeliggjøre en ledende kritiker av Irak-krigen. Cheney skal ha gitt ordre om tett overvåking av den tidligere ambassadøren og kjente krigsmotstanderen Joseph Wilson (Foto: Yuri Gripas, SCANPIX/REUTERS)


Washington (NTB-Reuters-AFP): Libby, som tidligere var Cheneys stabssjef, står for retten anklaget for mened. Fredag sa Cathie Martin, som i 2003 var talskvinne for visepresidenten, at visepresidenten ga henne ordre om å overvåke all medieomtale av den kjente krigsmotstanderen Joseph Wilson.

Wilson var den siste amerikanske diplomaten som møtte Iraks nå henrettede diktator Saddam Hussein. Han ble også sendt til Niger for å sjekke påstander om at Saddam hadde kjøpt uran derfra, men fant ikke bevis for noe slikt - til stor ergrelse for Det hvite hus.

- Visepresidenten ba meg følge med i denne historien, fortalte Martin da hun forklarte seg i den politisk følsomme Libby-saken. Hun sa dessuten at hun tydelig kan huske at hun nevnte for både Cheney og Libby at Wilsons kone Valerie Plame arbeidet for CIA.

Dette er et nøkkelpunkt i Libby-saken. Ingen er satt under tiltale for å ha røpet Plames hemmelige tilknytning til etterretningstjenesten, men Lewis Libby er tiltalt for å ha løyet for en storjury som har etterforsket affæren. (©NTB)

Personvernpolicy