Skjebnedag for Kosovo

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag legger FNs spesialutsending for Kosovo, Martti Ahtisaari, frem sin plan for den serbiske provinsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et lukket møte med med Kontaktgruppen for Kosovo, som består av Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Russland og USA, legger spesialutsending fra FN, Martti Ahtisaari, i dag frem en lenge etterlengtet plan for Kosovo. Det er forventet at Ahtisaari vil foreslå at Kosovo får status som en egen stat under enkelte betingelser, men uten full løsrivelse fra Serbia.

Minoritetsrettigheter sentralt


Ahtisaari har en vanskelig jobb. På den ene siden har kosovoalbanerne gjort det klart at ingen ting utover full uavhengighet er akseptabelt.

På den andre siden viste det serbiske valget forrige helg at nasjonalismen står sterkt og likeledes motstanden mot et uavhengig Kosovo. Samtidig har Russlands president Vladimir Putin lovet støtte til Serbia i FNs sikkerhetsråd når saken endelig kommer til behandling der.

Med vetorett kan russerne dermed komme til å spille en nøkkelrolle for Kosovos fremtid. De har i midlertidig understreket at de ønsker en løsning for området, men at denne må være akseptabel både for myndighetene i Beograd og i provinshovedstaden Pristina.

En av Martti Ahtisaaris hovedbekymringer vil være å sikre rettighetene til den serbiske minoriteten som bor i området. Kosovo har i løpet av de seks siste årene effektivt blitt delt inn i albanske og serbiske områder, med sterke gnisninger hos deler av lokalbefolkningen. Serbiske enklaver må beskyttes av NATO, og i sommer ble det avslørt at FN har en kriseberedskap for å flytte 70 000 serbere ut av provinsen.

I noen av de nordligste områdene står de serbiske enklavene sterkt og disse signaliserer at dersom Kosovo blir selvstendig vil de søke ut av provinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere utbrytere

Den røde malingen vil bli erstattet av blod dersom ikke Kosovo gis full uavhengighet var den klare meldingen fra 5000 demonstranter som gikk til angrep på både regjeringsbygget og FN-hovedkvarteret (UNMIK) i Pristina i november. (FOTO: Bloggen Etter Michael Jackson)Den røde malingen vil bli erstattet av blod dersom ikke Kosovo gis full uavhengighet var den klare meldingen fra 5000 demonstranter som gikk til angrep på både regjeringsbygget og FN-hovedkvarteret (UNMIK) i Pristina i november. (FOTO: Bloggen Etter Michael Jackson)


Det er ikke bare i Serbia man avventer en løsning for Kosovo-provinsen. I nabolandet Bosnia-Herzegovina er det fortsatt en dyp splittelse mellom muslimer, serbere og kroater, og består i dag av to delstater, hvor den ene i hovedsak består av muslimer og kroater og den andre i hovedsak av serbere.

Det har det vært ukentlige demonstrasjoner for uavhengighet i hovedstaden i den serbiske delstaten Republijka Serpska.

Oppnår Kosovo uavhengighet er det mange som mener at delstaten enten skal bli selvstendig eller slås sammen med Serbia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke forventet at det vil komme mer informasjon fra Kontaktgruppen eller Martti Ahtisaari før i neste uke. Fredag 2. februar skal Ahtisaari legge frem planene for den videre prosessen i Pristina.

Reaksjonene så langt har vært avventende. Det sies at ordet «uavhengighet» er fjernet fra den opprinnelige teksten og dette kan føre til spontanaksjoner på gatene i Pristina.

EU løsningen?


Selv om de fleste aviser skrev at valget ble en seier for de serbiske ultranasjonalistene, har EU og NATO sett på resultatet som en fremgang for de partiene som har et sterkt ønske om et medlemskap i EU. Serbia har enda ikke fått en tidsplan for en eventuell innlemmelse i unionen, men har klare krav å forholde seg til i prosessen mot et medlemskap.

En fredelig løsning på Kosovo-spørsmålet er en helt klar forutsetning for dette.

---
Bilder hentet med tillatelse fra bloggen

Etter Michael Jackson.


Tidligere artikler om temaet: Lover blod i Kosovo