Bill Gates takker Norge for vaksineinnsats

Verdens rikeste mann Bill Gates takker Norge å ha bidratt sterkt til at Den globale vaksinealliansen (GAVI) i fjor reddet 600.000 personer i u-land fra døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Gates, som er grunnlegger og styreleder i Microsoft Corporation, deltar på Verdens økonomiske forum i Davos der han driver aktiv lobbyvirksomhet for det storstilte vaksinasjonsprogrammet GAVI. Gates har gitt store summer til dette programmet, som har reddet millioner av barn i Afrika fra den visse død. Også Norge har bidratt med økonomiske midler og Gates lovpriste Norge på en pressekonferanse fredag. Foto: REUTERS/ SCANPIXBill Gates, som er grunnlegger og styreleder i Microsoft Corporation, deltar på Verdens økonomiske forum i Davos der han driver aktiv lobbyvirksomhet for det storstilte vaksinasjonsprogrammet GAVI. Gates har gitt store summer til dette programmet, som har reddet millioner av barn i Afrika fra den visse død. Også Norge har bidratt med økonomiske midler og Gates lovpriste Norge på en pressekonferanse fredag. Foto: REUTERS/ SCANPIX


Davos (NTB-Kjetil Elsebutangen): Bill Gates nevnte spesielt Norge da han sammen med sin kone Melinda fredag presenterte resultatene av GAVIs innsats det siste året under Verdens økonomiske forum i Davos.

- Da GAVI ble stiftet, var vi de største bidragsyterne, men år etter år har nye regjeringer kommet inn som givere og deres sjenerøsitet er helt fantastisk, sa Gates, og trakk fram Norge.

Tall fra Verdens helseorganisasjon viser at GAVI i fjor reddet 600.000 personer, hovedsakelig barn, fra døden ved å gi dem vaksiner mot ulike sykdommer.

Framskritt

Siden opprettelsen i 2000, har Den globale alliansen for vaksiner og immunisering (GAVI) gjennom sine vaksineprogrammer i over 70 av verdens fattigste land forhindret anslagsvis 2,3 millioner dødsfall.

- Da GAVI ble stiftet, var vaksineraten i fattige land på vei ned. I dag er den høyere enn noensinne, sa Melinda Gates.

-73 prosent av alle barn som blir født i Afrika, blir nå vaksinert. Det er et bemerkelsesverdig resultat. Det er bedre enn i deler av det sørlige Asia og til og med bedre enn i enkelte europeiske byer, sa GAVIs daglige leder Julian Lob-Levyt.

Microsoft-grunnleggeren Bill Gates omtalte på sin side vaksiner som en «mirakelting», og pekte på at vaksineprogrammer har en rekke positive ringvirkninger utover det å forhindre sykdom og dødsfall.

Skal bli større

Verdens rikeste mann har ingen planer om å redusere bidraget til vaksinearbeidet, selv om GAVI etter hvert får stadig mer penger fra andre enn Bill og Melinda Gates' stiftelse.

- Vi ønsker at andelen fra regjeringshold skal fortsette å øke, men bare for at GAVI skal bli større og gjøre mer, sa Bill Gates.

Selv regner han med å få mer tid til å reise rundt og se på resultatet av GAVIs arbeid i fattige land når han trekker seg fra den daglige driften av Microsoft sommeren 2008.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus