Sikkerhetssvikt førte til full evakuering

En svikt i sikkerhetskontrollen førte til full evakuering på Gardermoen flyplass midt i rushtrafikken fredag ettermiddag. Etter en snau time ble en mann med en mistenkelig koffert funnet. Det var inge

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Per Christensen og Anne M. Gøystdal): Det ble slått alarm og gitt ordre om tømming av terminalen da en passasjer tok med seg en håndkoffert som sikkerhetsvaktene ville se nærmere på.

Sikkerhetsrutinene sviktet da vaktene ikke klarte å stanse mannen, og han forsvant inn blant de reisende.

Etter en snau time ble terminalbygget gjenåpnet. Mannen var da lokalisert og sjekket ut av saken. Kofferten inneholdt ingen farlige gjenstander.

Sikkerhetssjekk


I forbindelse med evakueringen opplyste informasjonssjef Jo Kobro til NTB at kofferten inneholdt «elektroder, en klokke og organiske stoffer».

Han sa at dette var bestanddeler som sammen med andre elementer kunne brukes til å lage en bombe.

Kobro sier det var bildet av den gjennomlyste kofferten som vakte kontrollørenes interesse. Men da beskjeden om dette skulle gis fra skjermkontrolløren til de andre sikkerhetsvaktene, hadde mannen alt tatt med seg kofferten og forsvunnet i folkemengden.

- I slike situasjoner har vi ikke annet å gjøre enn å beordre full evakuering, sier Kobro.

Direktør ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) Espen Ettre sier at mannen ikke har gjort noe galt.

- Han stakk ikke av. Men han gikk fort videre. Det er snakk om en misforståelse, sa direktøren etter at situasjonen var avklart.

Alle passasjerene blir videofilmet ved passering av sikkerhetskontrollen, og vaktene visste raskt at de jaktet på en mann med brun jakke.

- Jeg har ingen oppfatning av hva det var som gjorde at vekterne fattet interesse og koblet det til opplysninger som gjorde det nødvendig å varsle, sier Ettre. Han legger til at hendelsen vil bli evaluert.

Lange køer


Ved 19-tiden var det stadig kaotiske forhold og endeløse køer foran sikkerhetskontrollen. Det var ventet at forsinkelsene ville forplante seg utover kvelden.

Samtlige reisende måtte gjennom en ny sikkerhetssjekk, også de som befant seg på plass inne i flyene da evakueringsbeskjeden kom. Flere tusen reisende ble berørt.

- I begynnelsen var det litt dramatisk. En vekter begynte plutselig å rope til oss at vi måtte komme oss ut, sier passasjer Marius Framnes.

Han var allerede kommet forbi passkontrollen da de reisende fikk beskjed om å snu.

- I begynnelsen fikk vi lite informasjon. Det vi fikk vite, kom gjennom nyhetsmeldinger på mobilen, sier han.

Også søstrene Heidi Roggen og Vigdis Roggen Wiull på vei fra Oslo til Hamburg etterlyste mer informasjon.

- Det ville vært bedre om de ga bedre beskjeder om hva som skjedde. Jeg fikk i hvert fall ikke med meg noe, sier Heidi Roggen.

Servicepersonellet hadde travle timer med å ta seg av alle henvendelser. Eldre og reisende med småbarn ble prioritert gjennom sikkerhetskontrollen. Mange reisende var bekymret for reisen videre.

- Vi skulle bytte fly i Zürich, men det blir det ikke noe av nå. Det er ikke noe å gjøre med, sukker ekteparet Bjarne og Hanna Bockelie.

(©NTB)

Personvernpolicy