Kinas eventyrlige økonomiske vekst fortsetter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina opplevde i fjor sin kraftigste økonomiske vekst siden 1995, og myndighetene setter i gang tiltak for å hindre overoppheting av økonomien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidere ved en byggeplass i millionbyen Shanghai. Kinas økonomiske vekst var på 10,7 prosent i 2006. Foto: REUTERS/Aly Song/SCANPIXArbeidere ved en byggeplass i millionbyen Shanghai. Kinas økonomiske vekst var på 10,7 prosent i 2006. Foto: REUTERS/Aly Song/SCANPIX

Dersom veksten fortsetter i samme tempo, vil Kinas resultat bli bedre enn Tysklands og landet overta tredjeplassen på listen over verdens største økonomier allerede i 2008.

Kinas økonomi vokste med 10,7 prosent i 2006, og det er den kraftigste veksten på elleve år, ifølge det nasjonale statistikkbyrået.

- Budskapet er at økonomien vokser svært raskt, og jeg antar at den vil vokse med 10,7 prosent også i 2007, sier Tim Condon, som analyserer Asias markeder for finansinstitusjonen ING i Singapore.

Det er fjerde år på rad at veksten i Kina er tosifret. Oppgangen er den kraftigste siden landets økonomi noterte en vekst på 10,9 prosent i 1995.

- Dette betyr at den veldig sterke økonomiske situasjonen vil fortsette inn i 2007, sier økonom Chris Leung.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Store følger


Veksten er i hovedsak drevet av en enorm appetitt for investeringer og en sterk vekst i eksporten, noe som førte til et handelsoverskudd på drøye 177 milliarder dollar i fjor.

Den eventyrlige veksten har store følger både for Kina og resten av verden siden den galopperende økningen gjør landet til en av verdens største forurensere.

Kinas suksess kommer mye takket være lave lønninger, god infrastruktur - og en enorm forurensning, melder BBC.

Men oppgangen har ført til frykt for en overoppheting av økonomien. De kinesiske myndighetene har derfor satt i verk en rekke tiltak for å kjøle ned økonomien, opplyser statistikkbyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Liten effekt


Kinas sentralbank har blant annet hevet renten to ganger, og myndighetene har slått ned på bortkastede investeringer. De har også navngitt og kritisert tjenestemenn og provinser som ikke makter å etterkomme kravene til bedre planlegging og større innsats mot miljøforurensning.

Men hittil har ikke tiltakene begrenset den økonomiske veksten.

- Alle spør hvorfor etterspørselen i Kina ikke har vokst raskt nok til tross for alle tiltakene som er satt i verk, sier NBS' leder Xie Fuzhan.

- For det første er ikke vårt sosiale sikkerhetssystem fullstendig. Dette har ført til at folk er mer forsiktige med sitt forbruk. De har en sterk følelse av risiko, og de sparer penger, sier han. (©NTB)