Miljø-Kurt krever dobling av prisen på mat

Miljøvernforkjemperen Kurt Oddekalv krever at vi må betale dobbelt så mye for maten som vi gjør i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurt Oddekalv, som her viser fram en død fugl etter oljeutslippet fra det forliste skipet «Server», mener vi betaler for lite for maten vår. (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX)Kurt Oddekalv, som her viser fram en død fugl etter oljeutslippet fra det forliste skipet «Server», mener vi betaler for lite for maten vår. (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX)

Oslo (NTB): Oddekalv, som er leder i Norges Miljøvernforbund, viser til at norske forbrukere i dag bruker cirka 12 prosent av inntekten på mat. Dette er en lav prosentandel i forhold til de fleste andre land i verden, og skader miljøet, mener Oddekalv.

- Kravet til lønnsomhet i landbruket er direkte miljøfiendtlig. Dersom bøndene får bedre betalt, vil mange flere legge om til økologisk produksjon. Da unngår vi mat som er transportert fem ganger rundt kloden, samt uetiske og uverdige dyrehold, sier Oddekalv til Nationen.

Han mener det blir fortgang i sakene hvis vi kaster bort mer penger av lønna på mat.

- Hadde vi brukt 25 prosent av inntektene på mat ville produksjonen blitt både økologisk og mer lokal. I dag har vi gått i Rema- og Rimi-fella, der kremmerne håver inn pengene og bestemmer alt, sier Oddekalv.

I 1958 brukt nordmenn hele 40 prosent av inntektene på å spise seg mette. I 1973 brukte vi 24 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

(©NTB)

Personvernpolicy