Genfeil kan gi krybbedød

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn genfeil som gir forstyrrelser i hjerterytmen er årsak til mange krybbedødstilfeller, viser ny forskning. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En genfeil som gir forstyrrelser i hjerterytmen er årsak til mange krybbedødstilfeller, viser ny forskning. FOTO: SCANPIXEn genfeil som gir forstyrrelser i hjerterytmen er årsak til mange krybbedødstilfeller, viser ny forskning. FOTO: SCANPIX

Oslo (NTB): Tre norske forskere ved Barnedødforskningsgruppen ved Rettsmedisinsk institutt har sammen med kolleger fra Italia og USA påvist at medfødt hjertefeil kan være forklaringen til en rekke av krybbedødstilfellene.

Testgrunnlaget er DNA-analyser av 201 krybbedødstilfeller i Norge i perioden fra 1998 til 2004. Deretter ble tallene sendt til forskerne i Italia og USA for videre undersøkelser. Resultatet viser at 19 av barna, 9,5 prosent, kan ha dødd av hjertefeil, skriver Aftenposten.

Forskerne fant forandringer på sju gener hos disse barna. Genfeilen er medfødt og kan utløse hjerteflimmer med påfølgende hjertestans og død.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Circulation, utgitt av The American Heart Association.

Plutselig krybbedød er stadig en av de hyppigste årsakene til spedbarnsdødelighet i Norge, selv om antallet er redusert fra dramatiske 142 krybbedødstilfeller i 1989 til 20 tilfeller i 2005.

Nedgangen skyldes blant annet at de alvorligste risikofaktorene, som mageleie, er blitt fjernet.

(©NTB)