Lav IQ ga lav straff

Selv om Høyesterett beskriver det seksuelle overgrepet som «alvorlig», gir dommerne den voksne mannen redusert straff på grunn av hans lave IQ.

Minstrestraffen for seksuelle overgrep mot barn under 14 år, skal være to år. Nå har Høyesterett gått under dette på grunn av gjerningsmannens lave IQ. (Foto: Berit Roald / SCANPIX)Minstrestraffen for seksuelle overgrep mot barn under 14 år, skal være to år. Nå har Høyesterett gått under dette på grunn av gjerningsmannens lave IQ. (Foto: Berit Roald / SCANPIX)

En lovendring i 2000 førte til at minstestraffen for seksuell omgang med barn under 14 år, skulle være to år. Men i forrige uke reduserte Høyesterett straffen for en 41-årig mann som skjenket alkohol til en 13 år gammel jente, for deretter å få henne til å utføre munnsex.

I dommen legges det til grunn at mannen er diagonstisert som lettere psykisk utviklingshemmet med en total IQ på 71.

Det var for to år siden at jenta, som da var 13 år og elleve måneder gammel og bodde i fosterhjem et sted i Midt-Norge, oppsøkte mannen for å bomme røyk og låne telefonen. Han spurte da om hun ville ha et glass Baileys som 13-åringen takket ja til. Deretter så de to på en pornofilm og gikk opp på loftet hvor han ba jenta suge ham.

Etter 15-20 minutter kledde hun raskt på seg og dro til en venninne hvor hun ble dårlig og kastet opp.

Mannen, som i dag er 43 år gammel, har innrømmet hendelsen, men har ikke erkjent å ha forstått at jenta var under 14 år. Innrømmelsen kom først ett år etter hendelsen, da en medisinsk undersøkelse av mannen bekreftet nye opplysninger fra jenta om «spesielle kjennetegn på hans genetalia».

Høyesterett mener derfor at tilståelsen bør tillegges begrenset vekt ved straffeutmålingen.

Det avgjørende for dommerne var derfor mannens IQ. De mener det bør tas hensyn til at mannens mentale alder nærmer seg jentas, og aksepterte derfor at straffen ble redusert fra to års fengsel (hvorav ti måneder betinget) og to års prøvetid, til kun elleve måneder i fengsel.