Voldtektsmistenkt president ber om permisjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels president Moshe Katsav, som er anklaget for voldtekt og seksuell trakassering, har bedt om å få permisjon inntil videre, opplyser Giora Pordes, talsmann for Knesset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels utenriksminister Tzipi Livni ba onsdag president Moshe Katsav gå av som følge av anklagene.

Israels president Moshe Katsav har bedt om permisjon på ubestemt tid på grunn av anklagene om voldtekt og seksuell trakassering. Bildet er fra november i fjor (Foto: REUTERS / Ronen Zvulun (JERUSALEM) / SCANPIX).Israels president Moshe Katsav har bedt om permisjon på ubestemt tid på grunn av anklagene om voldtekt og seksuell trakassering. Bildet er fra november i fjor (Foto: REUTERS / Ronen Zvulun (JERUSALEM) / SCANPIX).

Selv om Katsav er uskyldig inntil han er funnet skyldig, bør han ikke kjempe kampen for å vise at han er uskyldig fra presidentens kontor, sa utenriksminister Tzipi Livni, som også har posten som justisminister, i en erklæring onsdag.

- Livni er overbevist om at avgang vil være hensiktsmessig på dette tidspunkt, heter det i kunngjøringen.

Har nok bevis for tiltale


Katsav skal holde en pressekonferanse onsdag kveld, og det var ventet at han da ville kunngjøre at han tar permisjon inntil videre fra presidentjobben, som hovedsakelig består av seremonielle oppgaver.

Riksadvokat Menachem Mazuz sa tirsdag at det er kommet fram tilstrekkelig bevis til at det kan tas ut tiltale mot presidenten for voldtekt og seksuell trakassering, men at han først vil gi Katsav mulighet til å uttale seg om anklagene mot ham.

Det lille opposisjonspartiet Meretz sier de vil forsøke å få støtte i Knesset til å starte riksrettssak mot Katsav. Partiet har bare sju av nasjonalforsamlingens 120 plasser, men andre partier har sagt at de kan komme til å støtte initiativet dersom Katsav ikke går av på eget initiativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Immunitet


Katsav nyter immunitet mot rettslig forfølgelse inntil han går av eller presidentperioden utløper til sommeren, men kan stilles for riksrett dersom tre firedeler av Knessets medlemmer går inn for det.

Den 61 år gamle presidenten beskyldes blant annet for å ha voldtatt en tidligere ansatt i turistdepartementet, og for seksuell trakassering av tre andre kvinner som jobbet i presidentpalasset. Katsav benekter anklagene. (©NTB)