Mennesket tenker med ryggmargen

Artikkelen fortsetter under annonsen

To forskere ved Universitetet i København har funnet ut at vi ikke bare tenker med hjernen, men også med ryggmargen. Oppdagelsen kan gi svaret på hvordan mennesker kan bevege seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har dokumentert at de neuronene vi har i ryggmargen, som vi bruker når vi beveger oss, fungerer på samme måte som neuroner i hjernebarken.

- Våre funn bryter med 100 års tankegang om ryggmargsfunksjoner, sier Rune W. Berg fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, ifølge universitetets nettsider.

Hittil har man ment at cellene i ryggmargen fungerer helt mekanisk og uten tilfeldige impulser. De nye oppdagelsene betyr at forskerne kan bruke den kunnskapen de allerede har om hjernen til å forklare hvordan mennesker kan gå.

Ifølge forskerne er det nemlig fremdeles et mysterium hvordan mennesker i det hele tatt er i stand til å bevege seg.

De forklarer på nettsiden at musklene styres av tusenvis av nerveceller i ryggen, og for at bevegelsen skal lykkes, må hele dette komplekse systemet fungere som en helhet. Forskerne har funnet ut at selv om vi gjentar samme bevegelsen om og om igjen, så jobber nervecellene på forskjellig måte fra gang til gang. Det er nettopp denne oppdagelsen som gjenspeiler nervecellenes organisasjon i hjernebarken.

Det er forsker Jørn Hounsgaard og post.doc Rune W. Berg som sammen med den litauiske Aidas Alaburda som står bak de overraskende resultatene. Oppdagelsen har blitt omtalt i Science.

Kilder:


Universitetet i København
ScienceDaily