Hundeeiere har best helse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker du å være sunn og frisk bør du skaffe deg en hund - ny forskning viser nemlig at hundeeiere er sunnere enn de som har andre kjæledyr eller ingen kjæledyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hunden er menneskets beste venn, på mange måter. (Foto: flickr.com/photos/babygirlvans/108184008)Hunden er menneskets beste venn, på mange måter. (Foto: flickr.com/photos/babygirlvans/108184008)

Hunden går for å være menneskets beste venn, og nå viser ny forskning at de firbente ikke bare er trofaste, hengivne og kjærlige - hunden har nemlig også en positiv effekt på eierens helse, melder BBC.

Ifølge en psykolog fra Queen's University i Belfast, Nord-Irland, har hundeeiere både lavere blodtrykk og kolesterolnivå enn sine hundeløse medborgere. Doktor Deborah Wells skriver i British Journal of Health Psychology at regelmessig turgåing bare delvis forklarer disse forskjellene.

Ved å studere et dusin forskningsrapporter, som alle har tatt for seg helsemessige fordeler ved å eie et kjæledyr, kom Wells fram til at de som eier en eller annen kjæledegge generelt sett har bedre helse enn dem som ikke gjør det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hennes forskning antyder at det å eie en hund er bedre for helsen enn det å eie for eksempel en katt. I tillegg til lavere blodtrykk og kolesterolnivå hadde nemlig hundeeierne færre lidelser, både av mindre alvorlige og mer alvorlig art. Det tyder også på at hunder kan være til hjelp i rekonvalesens etter alvorlig sykdom, som for eksempel hjerteanfall, og at de kan advare om forestående epileptiske anfall.

Sosial støtte


Årsakene til de helsemessige fordelene er, ifølge Wells, ikke helt klare:

- Det er mulig at hundene kan fremme vår velvære ved å dempe stress, som er en av de store risikofaktorene knyttet til dårlig helse.

- Det å eie en hund kan også føre til økt fysisk aktivitet, og gjøre det lettere å utvikle sosiale kontakter, som kan fremme både fysisk og psykisk helse på en mer indirekte måte, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Doktor June McNicholas, en psykolog som har spesialisert seg på helseeffektene ved å eie kjæledyr, støtter Wells i at det sosiale er en viktig faktor:

- For eldre mennesker kan et dyr oppfylle «ønsket om å være nødvendig», kanskje etter at barna har flyttet hjemmefra.

- I noen tilfeller er den sosiale støtten man kan får fra et dyr større enn støtten et annet menneske kan tilby, sa McNicholas.