Sandberg: – Feil mann dømt for Kilebygda-drap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapet som rystet tettstedet Kilebygda i Skien kommune i 1990, endte med justismord, mener privatetterforsker Tore Sandberg. Nå vil sikringsmyndighetene få saken gjenopptatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatetterforsker Tore Sandberg mener drapet som rystet tettstedet Kilebygda i Skien kommune i 1990, endte med justismord. (Foto: Scanpix)Privatetterforsker Tore Sandberg mener drapet som rystet tettstedet Kilebygda i Skien kommune i 1990, endte med justismord. (Foto: Scanpix)

Åge Vidar Fjell ble i september 1990 dømt til sju års fengsel og ti års sikring for å ha skutt og drept gårdbruker Olav Fjeld i februar samme år.

- Dette er en oppsiktsvekkende sak. Jeg har aldri vært borti noe lignende tidligere, sier privatetterforskeren til NTB.

- Ressurssvak


Det er sikringsmyndighetene som skal ha tatt initiativ til gjenopptakelsen av saken, og de har også finansiert første fase av prosessen. De har hatt den daglige kontakten med Fjell over flere år og kan ikke forstå at han kan ha stått bak drapet.

- Åge er svært ressurssvak person. Noe av utgangspunktet for at de tok kontakt med meg, var at de ikke trodde han var i stand til å gjøre noe så avansert som å skjule alle sporene, sier Sandberg.

- Det har vært et ordentlig blodbad, og det er utenkelig at gjerningsmannen kan ha unngått å få blod på seg. Men det var ingen tekniske bevis som knyttet Åge Fjell til saken, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avhørt uten advokat


Gårdbrukeren Olav Fjeld ble funnet skutt og drept 13. februar 1990 i hjemmet sitt i Kilebygda.

Åge Vidar Fjell ble pågrepet fire dager senere, og snart tilsto han drapet. Sandberg er svært kritisk til måten avhørene har foregått på.

- Han satt nesten 60 timer i avhør uten advokat til stede. Politiet må jo ha forstått at de hadde å gjøre med en ressurssvak person som de burde ta særlige sikkerhetshensyn overfor, sier han.

- Det ble den gang fremstilt i mediene som Åge Fjell ringte rundt på bygda og sa at Fjeld var skutt allerede før politiet visste at det hadde skjedd et drap. Men politirapporter viser at dette ikke stemmer. Etter at politiet hadde vært på åstedet, gikk de bort til Åge Fjell og fortalte hva som hadde skjedd, sier Sandberg.

Drapsvåpenet, en hagle, er aldri blitt funnet. Også lommeboka til offeret er sporløst borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så ikke etter andre


Ifølge Sandberg ble etterforskningen raskt konsentrert rundt Åge Vidar Fjell, og spor etter andre mistenkte ble ikke fulgt opp.

- Han kom i politiets søkelys helt i den tidligste fasen. Ingen sa noe om at det kunne være noen andre som var aktuelle, selv om det er på det rene at det har vært truende opptredener av andre personer i området, sier han.

Savnet dokumenter


Sandberg sier flere politidokumenter av vesentlig betydning ble holdt tilbake fra retten. Verken den daværende forhørsretten som varetektsfengslet ham, retten som dømte ham eller Fjells egne forsvarere fikk tilgang til disse dokumentene, hevder han.

- Det er dessverre noe vi har sett i flere saker. Dokumenter er styrt unna de øvrige aktørene i retten, sier Sandberg.

Begjæring om gjenopptakelse av saken blir ifølge Sandberg oversendt Gjenopptakelseskommisjonen i løpet av kort tid - trolig er par uker.
I dag bor Fjell i sitt eget hjem, etter å ha sonet fengselsstraffen på Ila og sikringstiden i Sandefjord.

- Han har gjentatt mange ganger at han ikke har drept noen. Han er veldig opptatt av at saken nå kan komme opp for Gjenopptakelseskommisjonen, sier Sandberg. (©NTB)