Økt arbeidsinnvandring siden EU-utvidelse

Arbeidsinnvandringen til Norge bare fortsetter å øke etter EU-utvidelsen i 2004. Og de som kommer blir lengre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør for Utlendingsdirektoratet (UDI) Ida Børresen orienterte på en pressekonferanse tirsdag om tall og trender i 2006 . Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXDirektør for Utlendingsdirektoratet (UDI) Ida Børresen orienterte på en pressekonferanse tirsdag om tall og trender i 2006 . Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Oslo (NTB-Arne Børcke): I fjor ble det gitt nesten 55.000 arbeidstillatelser, deriblant 25.500 fornyelser til personer fra de nye EU/EØS-landene. Det er en økning på hele 17.700 - eller 47 prosent - fra 2005.

Direktør Ida Børresen i Utlendingsdirektoratet opplyser at flest tillatelser ble gitt til arbeidsinnvandrere fra Polen, nesten 39.000 inkludert fornyelser. Om lag 10.500 personer fra Litauen og i underkant av 2.000 fra Latvia fikk innvilget arbeidstillatelse.

I tillegg til disse hadde i overkant av 20.000 personer fra de gamle EØS-landene og land utenfor EØS en gyldig arbeidstillatelse i 2006.

India fagtopp


India ligger med 324 personer suverent på topp når det gjelder oppholdstillatelser til faglærte, en tidobling på to år. USA og Russland er forbigått av India siste året.

De aller fleste av inderne er fagfolk på IT, men bygg- og anlegg og jordbruk dominerer fortsatt fagene blant arbeidsinnvandrerne, ifølge UDI.

Per 1. januar i år er det totalt 3.600 utenlandske statsborgere i Norge med gyldig arbeidstillatelse som faglærte.

Når det gjelder familieinnvandring derimot, ligger Polen suverent på topp. 1.703 personer betyr langt mer enn en fordobling fra året før. Etter Polen følger Thailand med 944, Somalia 912, Tyskland 771 og Irak 626, en nedgang fra 933 personer. Pakistan ligger helt nede på en 12. plass.

Asylsøkere


Antall asylsøkere til Norge holder seg ganske stabilt. I fjor søkte 5.300 personer asyl, om lag det samme antall som året før.

- Tallet på asylsøkere har gått ned de siste årene, og vi ser at de fleste som søker seg til Norge kommer fra krigs- eller konfliktområder, sier UDI-direktøren.

Irak toppet i fjor med 1.000 søkere, fulgt av Somalia med 628, Russland med 547, tidligere Serbia og Montenegro med 328 og Eritrea med 317 søkere.

Om lag 2.600 søkere fikk innvilget asyl eller en annen form for opphold i Norge. over halvparten av søknadene som ble realitetsbehandlet i 2006, ble innvilget. Stadig flere av søkerne har behov for beskyttelse fra hjemlandet, ifølge UDI.

Fjorårets tall viser også at stadig færre bor i asylmottak. I alt 7.400 personer, blant dem 2.000 barn, bodde i mottak ved utgangen av 2006. Ved inngangen av året var det nærmere 9.000 personer i asylmottak.

Resultatet er at 10 asylmottak og rundt 1.700 mottaksplasser ble nedlagt i fjor. Ved utgangen av året var det 66 asylmottak i landet.

Turbulent år


UDI-direktøren medgir at 2006 var et svært turbulent år for direktoratet, som opplevde en nærgående gransking og flere av toppene forlot sine poster.

- Hvordan følger dere opp granskingen?

- Vi satte i gang oppfølgingen allerede i høst og er veldig godt i gang med arbeidet, som vil pågå fram til sommeren. Vi har fokus på kvalitetsutvikling, opplæring og kompetanseutvikling, og ikke minst på å synliggjøre oss blant annet via nettet, sier Ida Børresen til NTB.

Hun er spent på den nye utlendingsloven som blir lagt fram til våren.

- Vi har allerede mye arbeid med den. Og vi regner også med at behandlingen i Stortinget vil medføre arbeid for oss i form av tall og statistikk og grunnlagsmateriale. Men en ny lov betyr at vi må legge om våre rutiner, vi må bygge om våre datasystemer og i stor grad sørge for opplæring av våre ansatte, sier UDI-direktøren. (©NTB)

Personvernpolicy