Taust om sikkerheten rundt Valla

Det var tirsdag taust omkring den drapstruede LO-lederen Gerd-Liv Valla. Ingen ville bekrefte om hun var på jobb, eller hvilke sikkerhetstiltak som var satt i verk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-ledelsen hadde tirsdag verken klar sammensetningen av eller mandatet for den eksterne arbeidsgruppen som skal granske behandlingen av Ingunn Yssen. Gruppen, som vil være klar i løpet av noen dager, vil få frist på noen uker for å ble ferdig med sitt arbeid. Det er imidlertid klart at ingen fra LO vil være med i utvalget. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)LO-ledelsen hadde tirsdag verken klar sammensetningen av eller mandatet for den eksterne arbeidsgruppen som skal granske behandlingen av Ingunn Yssen. Gruppen, som vil være klar i løpet av noen dager, vil få frist på noen uker for å ble ferdig med sitt arbeid. Det er imidlertid klart at ingen fra LO vil være med i utvalget. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen):

- Vi jobber på vanlig måte. Vi har mange store og viktige saker å jobbe med, sier informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO til NTB.

Hun vil ikke opplyse noe om LO-lederens timeplan, om hun befinner seg på jobb eller om hun har fått livvakt.

- Men hun er ikke sykmeldt, sier Hammerø.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for sikkerheten til myndighetspersoner, er også tilbakeholdne med opplysninger.

- Vi har ingen kommentarer til saken. Politiet håndterer denne saken både når det gjelder sikkerhet og etterforskning, sier PST-sjef Jørn Holme.

På sin pressekonferanse om trusselvurderingen i Norge tirsdag sa Holme at trusselbildet mot politikere og andre myndighetspersoner er uforutsigbart, blant annet fordi mange som kommer med trusler enten har psykiske problemer eller er rusmisbrukere. I tillegg er dette enkeltpersoner som ikke er med i noen grupper og derfor stort sett ukjente for politiet.

Snarlig gransking


LO-ledelsen hadde tirsdag verken klar sammensetningen av eller mandatet for den eksterne arbeidsgruppen som skal granske behandlingen av Ingunn Yssen.

Ifølge Hammerø vil den være klar i løpet av noen dager, og gruppen vil få frist på noen uker for å ble ferdig med sitt arbeid. Det er imidlertid klart at ingen fra LO vil være med i utvalget.

Det er også klart at Valla ikke vil bli permittert mens granskningen pågår, slik blant andre lederen i Fagforbundet i Telemark, Vidar Stang, foreslo i VG tirsdag.

- Det har ikke vært tema i LO, og det var ikke tema på mandagens sekretariatsmøte, sier Hammerø til NTB.

I vedtaket heter det at Valla har «full tillit».

Tipstelefon


Tidligere økokrimetterforsker, advokat Erling Grimstad, sier til Dagens Næringsliv at det bør opprettes en «hotline» der LO-ansatte kan tipse og informere granskerne slik at de kan få all relevant informasjon om Vallas lederstil og Yssen-saken.

Grimstad her erfaring fra flere granskningsutvalg. Han mener at granskerne ofte vil være avhengige av anonyme tips slik at all vesentlig informasjon kommer fram. Deretter blir det opp til granskerne å vurdere hvor relevant informasjonen er.

- Det viktigste blir likevel hva oppdragsgiverne ønsker. Det er innholdet i mandatet, hvor mye som skal granskes og hvor mye tid og ressurser som stilles til rådighet, som er avgjørende, sier Grimstad.

I vedtaket fra LO-sekretariatet heter det at «det skal gis tilgang til all relevant dokumentasjon i saken og at alle sider skal belyses». (©NTB)

Personvernpolicy