Taust om sikkerheten rundt Valla

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tirsdag taust omkring den drapstruede LO-lederen Gerd-Liv Valla. Ingen ville bekrefte om hun var på jobb, eller hvilke sikkerhetstiltak som var satt i verk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-ledelsen hadde tirsdag verken klar sammensetningen av eller mandatet for den eksterne arbeidsgruppen som skal granske behandlingen av Ingunn Yssen. Gruppen, som vil være klar i løpet av noen dager, vil få frist på noen uker for å ble ferdig med sitt arbeid. Det er imidlertid klart at ingen fra LO vil være med i utvalget. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)LO-ledelsen hadde tirsdag verken klar sammensetningen av eller mandatet for den eksterne arbeidsgruppen som skal granske behandlingen av Ingunn Yssen. Gruppen, som vil være klar i løpet av noen dager, vil få frist på noen uker for å ble ferdig med sitt arbeid. Det er imidlertid klart at ingen fra LO vil være med i utvalget. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen):

- Vi jobber på vanlig måte. Vi har mange store og viktige saker å jobbe med, sier informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO til NTB.

Hun vil ikke opplyse noe om LO-lederens timeplan, om hun befinner seg på jobb eller om hun har fått livvakt.

- Men hun er ikke sykmeldt, sier Hammerø.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har ansvaret for sikkerheten til myndighetspersoner, er også tilbakeholdne med opplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ingen kommentarer til saken. Politiet håndterer denne saken både når det gjelder sikkerhet og etterforskning, sier PST-sjef Jørn Holme.

På sin pressekonferanse om trusselvurderingen i Norge tirsdag sa Holme at trusselbildet mot politikere og andre myndighetspersoner er uforutsigbart, blant annet fordi mange som kommer med trusler enten har psykiske problemer eller er rusmisbrukere. I tillegg er dette enkeltpersoner som ikke er med i noen grupper og derfor stort sett ukjente for politiet.

Snarlig gransking


LO-ledelsen hadde tirsdag verken klar sammensetningen av eller mandatet for den eksterne arbeidsgruppen som skal granske behandlingen av Ingunn Yssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Hammerø vil den være klar i løpet av noen dager, og gruppen vil få frist på noen uker for å ble ferdig med sitt arbeid. Det er imidlertid klart at ingen fra LO vil være med i utvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også klart at Valla ikke vil bli permittert mens granskningen pågår, slik blant andre lederen i Fagforbundet i Telemark, Vidar Stang, foreslo i VG tirsdag.

- Det har ikke vært tema i LO, og det var ikke tema på mandagens sekretariatsmøte, sier Hammerø til NTB.

I vedtaket heter det at Valla har «full tillit».

Tipstelefon


Tidligere økokrimetterforsker, advokat Erling Grimstad, sier til Dagens Næringsliv at det bør opprettes en «hotline» der LO-ansatte kan tipse og informere granskerne slik at de kan få all relevant informasjon om Vallas lederstil og Yssen-saken.

Grimstad her erfaring fra flere granskningsutvalg. Han mener at granskerne ofte vil være avhengige av anonyme tips slik at all vesentlig informasjon kommer fram. Deretter blir det opp til granskerne å vurdere hvor relevant informasjonen er.

- Det viktigste blir likevel hva oppdragsgiverne ønsker. Det er innholdet i mandatet, hvor mye som skal granskes og hvor mye tid og ressurser som stilles til rådighet, som er avgjørende, sier Grimstad.

I vedtaket fra LO-sekretariatet heter det at «det skal gis tilgang til all relevant dokumentasjon i saken og at alle sider skal belyses». (©NTB)