Vil ha provestlig Serbia

Selv om nasjonalistpartiet ble størst, anses Serbias valg for et gjennombrudd for EU-vennlige partier. Nå tar presidenten til orde for en samlingsregjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbias president Boris Tadic vil ha en samlingsregjering så snart som råd. Foto: REUTERS/Ivan MilutinovicSerbias president Boris Tadic vil ha en samlingsregjering så snart som råd. Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic

Serbias president Boris Tadic sier valget var et gjennombrudd for de EU-vennlige partiene, og han tar til orde for at det dannes en samlingsregjering så raskt som mulig.

- Partier med et Europa-vennlig standpunkt fikk flertall og det er et viktig signal som Serbia sender til Europa og til verden, sa Tadic, som leder Det demokratiske partiet DS. Partiet fikk 22,9 prosent av stemmene, ifølge de uoffisielle målingene.

En uavhengig prognose fra valgobservatørgruppen Cesid anslår at det ytterliggående nasjonalistpartiet SRS vant valget i Serbia med 28,7 prosent av stemmene.

- Vi vant som vi forventet, sa leder for SRS Tomislav Nikolic sent søndag kveld.

Men partiet erkjenner at det trolig ikke kommer til å danne regjering.

Demokratiske partier ser samlet ut til å vinne flertall. En foreløpig oversikt fra Cesid viser at de demokratiske partiene samlet vil få rundt 47 prosent av stemmene, mens den nasjonalistiske blokken vil få rundt 35 prosent. (©NTB)

Personvernpolicy