Lover blod i Kosovo

Kosovo-albanske demontranter kaster rød maling på offisielle bygninger i Pristina. Det symboliserer det blodet som vil flyte uten selvstendighet. Valget i Serbia ga få svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den røde malingen vil bli erstattet av blod dersom ikke Kosovo gis full uavhengighet var meldingen fra demonstranter som gikk til angrep på både regjeringsbygget og FN-hovedkvarteret i Pristina 28. november. (FOTO: Bloggen Etter Michael Jackson)Den røde malingen vil bli erstattet av blod dersom ikke Kosovo gis full uavhengighet var meldingen fra demonstranter som gikk til angrep på både regjeringsbygget og FN-hovedkvarteret i Pristina 28. november. (FOTO: Bloggen Etter Michael Jackson)

Den serbiske valgkampen var preget av av ekstrem nasjonalisme. Nå er det usikket hvilken konstellasjon som skal styre landet fremover.

En hovedsak har vært den fremtidige statusen til provinsen Kosovo, som siden 1999 har den vært et protektorat under FN og beskyttet av en NATO-ledet fredsbevarende operasjon.

Til tross for at partilederen Vojislav Šešelj sitter fengslet i Haag, gjorde det ultranasjonalistiske Serbiske Radikale Partiet (SRS) det svært godt ved gårsdagens valg i Serbia.

SRS var tidligere en koalisjonspartner for sosialistpertiet til Slobodan Milosevic. Partioet har ført valgkamp på en svært nasjonalistisk plattform preget av en uforsonlig linje i forhold til Kosovo og løfte om ikke å utlevere Ratko Mladic og Radovan Karadzic til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Allianse for europa


Frem til nå har statsminister Vojislav Kostunica fra Serbias Demokratiske Parti (DSS) ledet en mindretallsregjering bestående av det Demokratiske Partiet (DP), det liberalkonservative partiet G17 Plus og det nasjonalistiske Reformpartiet.

Denne konstellasjonen har i inneværende periode basert seg på parlamentarisk støtte fra Milosevics' gamle sosialistparti. Denne alliansen ønsker å holde SRS utenfor regjeringskontorene og vil mest sannsynlig jobbe for å danne en ny koalisjonsregjering.

Valgmøte med Serbias president Boris Tadic (DP) sammen med Ruzica Djindjic, enken etter stastminister Zoran Djindhic som ble myrdet i 2003. Bozidar Djilic (t.h) er det Demokratiske Partiets statsministerkandidat. (FOTO: Bloggen Etter Michael Jackson)Valgmøte med Serbias president Boris Tadic (DP) sammen med Ruzica Djindjic, enken etter stastminister Zoran Djindhic som ble myrdet i 2003. Bozidar Djilic (t.h) er det Demokratiske Partiets statsministerkandidat. (FOTO: Bloggen Etter Michael Jackson)

Serbias president, Boris Tadic (DP), sier valget var et gjennombrudd for de EU-vennlige partiene og ønsker at det dannes en samlingsregjering så raskt som mulig.

Mange tror at statsminister Kostunica spiller en nøkkelrolle for å få på plass en ny allianse og for å bringe landet nærmere et EU-medlemsskap.

Kostunica blir oppfattet som en moderat nasjonalist og ønsker delvis autonomi for Kosovo. Grunnlaget for dette la han allerede under folkeavstemning om ny grunnlov høsten 2006, hvor det ble slått fast at Kosovo var en uatskillelig del av Serbia.

Usikker fremtid


Over 90 prosent av befolkningen i provinsen er kosovoalbanere og det er et flertall i provinsen for å bli en selvstendig enhet.

For å fremme sitt syn brukes sterke virkemidler. Under en demonstrasjon i Pristina i fjor kastet demonstranter rødmaling på offisielle bygninger for å symbolisere blodet som vil renne i gatene hvis Kosovo ikke får full selvstendighet.

FN, USA og Storbritannia har uttrykt bekymring i forhold til ivaretakelsen av minoritetsrettighetene til den serbiske delen av befolkningen i Kosovo, som utgjør rundt 10 prosent av innbyggertallet. Etnisk vold er ikke uvanlig og FN har hatt en hemmelig kriseplan for å kriseevakuere 70 000 serbere dersom Kosovo blir selvstendig.

I fjor sommer la Storbritannias statsminister, Tony Blair, press på Kostunica for å godta uavhengighet for provinsen innen utgangen av 2007.


Håp om fredelig løsning


I tillegg til Kosovo så er det en sak som har utmerket seg under valgkampen og det er forholdet til EU.

Til tross for at de fleste partiene har spilt på serbisk nasjonalisme, kan ønsket om et fremtidig EU-medlemsskap være den faktoren som fører til en fredelig løsning. Høy inflasjon, arbeidsledighet og svak økonomisk vekst gjør tilgang til EUs indre marked attraktivt.

FNs spesialutsending Matti Ahtisaahri har avventet resultatet av valget i Serbia før han legger frem sitt forslag om Kosovos fremtidige status. Det er ventet at han vil foreslå en form for uavhengighet i nær fremtid.

--

Bilder hentet med tillatelse fra bloggen

Etter Michael Jackson.


Personvernpolicy