Flere kvinner inn i Forsvaret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret vil doble kvinneandelen i løpet av 2008. Verneplikt for kvinner er ett av tiltakene som vurderes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oberst Britt T. B. Brestrup leder utvalget som skal komme med forslag til hvordan Forsvaret skal øke kvinneandelen (Foto: Forsvaret / Torgeir Haugaard).Oberst Britt T. B. Brestrup leder utvalget som skal komme med forslag til hvordan Forsvaret skal øke kvinneandelen (Foto: Forsvaret / Torgeir Haugaard).

Forsvarsdepartementet har satt ned et utvalg som skal se på hvordan kvinneandelen i Forsvaret kan økes.

Utvalget, som ble satt sammen i slutten av fjoråret, skal i løpet av mars komme med forslag til hvordan kvinneandelen i Forsvaret skal mer enn dobles fra dagens sju prosent til 15 prosent i løpet av 2008.

Hvordan dette skal gjøres, vil ikke utvalgsleder oberst Britt T. B. Brestrup si noe om før rapporten legges frem innen utgangen av mars.

- Vi er midt inne i innhentingsfasen, der vi snakker med de ulike forsvarsgrenene. Vi har vært på Rena for å se på Hæren, akkurat nå er vi på Rygge for å snakke med Luftforsvaret, og neste uke er det Sjøforsvaret som står for tur, sier utvalgslederen til Neste Klikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verneplikt for kvinner


Nestleder i Forsvarskomiteen, Signe Øye (Ap) sa til Dagsavisen i november i fjor at hun ikke tror at Forsvaret vil nå sin målsetting om 15 prosent kvinner innen 2008, uten å sette i gang nye tiltak for å få flere kvinner inn. Hun tror at verneplikt for kvinner kan være et alternativ.

Brestrup bekrefter at verneplikt for kvinner er ett av tiltakene som vurderes, men vil ikke si noe mer konkret om det før rapporten fremlegges i mars.

Tidligere har det vært innført en ordning med frivillig sesjon for kvinner.

Godt over 6000 har sagt ja til å stille på frivillig sesjon i 2007, noe som trolig vil bidra til å øke kvinneandelen i Forsvaret merkbart.

Har vært prøvd før


Det er ikke første gang Forsvaret setter i gang tiltak for å øke kvinneandelen. Også på 90-tallet var målsettingen 15 prosent kvinner, men dette målet ble aldri nådd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen mener Britt Brestrup at de er bedre rustet enn noen gang. I utvalget er både det sivile og det militære samfunn representert.

- Det eksisterer mange flotte planer i Forsvaret, men det som har vært utfordringen, er at man ikke har hatt evne til å operasjonalisere disse planene. Og det skal vi jobbe med nå, sier Brestrup til Neste Klikk.