Traff Lenin i Antarktis

En britisk-canadisk ekspedisjon kom før helgen fram til punktet i Antarktis som ligger lengst unna åpent hav. Her ble de møtt av en byste av den sovjetiske lederen Vladimir Lenin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 3.725 meters høyde på jordas kaldeste kontinent, fant en ekspedisjon til sin overraskelse Lenin foreviget. Ill.foto: REUTERS/Shamil Zhumatov I 3.725 meters høyde på jordas kaldeste kontinent, fant en ekspedisjon til sin overraskelse Lenin foreviget. Ill.foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Punktet ligger i 3.725 meters høyde på jordas kaldeste kontinent, og ekspedisjonen er den første som har tatt seg fram til stedet til fots og med ski. Målet ble nådd fredag, ifølge en uttalelse på ekspedisjonens nettsted.

De første menneskene som besøkte området, var en gruppe sovjetiske oppdagere som utforsket Antarktisk ved hjelp av snøkjøretøyer i 1958. Det var de som satte opp Lenin-bysten, som fortsatt står støtt på et av jordas mest ugjestmilde steder, 879 kilometer nordøst for Sydpolen.

- Vi fikk øye på en svart prikk på horisonten. I det vi kom nærmere, begynte bysten å tre fram - vi kunne ikke tro det, heter det i uttalelsen fra den britisk-canadiske ekspedisjonen.

- Vi er alle sammen så slitne at vi så vidt har rukket å sette opp teltet, under Lenins strenge åsyn, står det i uttalelsen som ble skrevet fredag.

Ekspedisjonsdeltakerne brukte 49 dager på ferden, som begynte ved den russiske forskningsbasen Novolazarevskaja, ved kysten av Antarktis. (©NTB)

Personvernpolicy