Planlegger fremtiden for 100.000 norske pensjonister

Ifølge et tyrkisk nettsted jobbes det ved et tyrkisk universitet med et prosjekt som skal sørge for pleie til 100.000 norske pensjonister, og store inntekter for vertslandene Romania og Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(lllustrasjonsfoto: Berit Keilen / Scanpix)(lllustrasjonsfoto: Berit Keilen / Scanpix)

Det er en gruppe basert ved ODTU Teknopark ved Middle East Technical University, et av Tyrkias mest renommerte universiteter, som planlegger prosjektet, som ved ferdigstilling vil doble Tyrkias turismeinntekter.

Gruppen planlegger å bygge 20 byer i Tyrkia og Romania som vil huse 100.000 norske pensjonister. Prosjektet, som er uten like i global sammenheng, er estimert å koste 130 milliarder kroner, ifølge nettstedet Sabah.

Privatisering av kommunal omsorg


Tyrkia har omfavnet en modell som slo feil i Spania, etter at utvalgte

kommuner ønsket å tilby sine pensjonister sykehjemsplasser i Spania

. En forespørsel fra Norge til det tyrkiske universitetet for to år siden danner grunnlaget for prosjektet, som vil la norske pensjonister flytte inn i egne byer hvor alle deres pleiebehov vil bli dekket.

Modellen, utarbeidet ved Middle East Technical University, forespeiler norske kommuner etableringen av 20 byer dedikert til norske pensjonister.

Prosjektets leder i Tyrkia er Huseyin Aksu, tidligere ordfører i den tyrkiske byen Aydin, akademiker tilkyttet ODTU Teknopark og innehaver av konglomeratet Aksu Holding.

Ideen er å tilby et «hjem nummer to» i Tyrkia og Romania for norske pensjonister med omsorgsbehov.

- I Norge finansieres eldreomsorgen gjennom faste tilskudd til kommunebudsjettene, forteller Aksu til den tyrkiske dagsavisen Zaman, når han blir spurt om hvordan prosjektet skal finansieres.

50 norske kommuner


Eldrebølgen, økende mangel på unge arbeidstakere som kan ta seg av de eldre og privatisering av eldreomsorgen danner grunnlaget for ideen.

- Vi har overtalt omkring 50 norske kommuner. Omsorgsutgifter utgjør en tredjedel av norske kommuners totale budsjett, forteller Aksu til avisen.

I første rekke vil 5000 norske pensjonister bli sendt til rehabiliteringssentre som skal etableres i Istanbul, Izmir og Sivas, forteller Aksu - dette for å skape interesse rundt prosjektet. Han håper også på støtte fra landets turistmyndigheter for å stimulere norske pensjonisters interesse for bosetting i Tyrkia.

Han forteller at man vil ta skritt for å sikre at de norske pensjonistene vil bli tilbudt et tilfredsstillende servicenivå.

Gruppen ser for seg at det vil bli bygget totalt 20 byer, hver med 5000 nordmenn og 5000 ansatte. De ser for seg en profitt på 75 milliarder kroner årlig.

I Tyrkia har 2500 mål land blitt tildelt prosjektet i kystbyen Çeşme ved storbyen İzmir på Tyrkias vestkyst.

30. 01. 2007: Det viser seg at Huseyin Aksus samarbeid med Norwegian Life Center Co er avviklet. Ingen av de involverte ønsker i dag å kommentere saken.

Personvernpolicy