Filmklikk: Uønsket oppmerksomhet

Det heter seg at ikke finnes slikt som dårlig PR, men mange skjelver i buksene når Hollywood retter kameraene mot dem. I det siste har for eksempel diamantbransjen og Brasils turistbyrå bitt negler fø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Blood Diamond". (Foto: Sandrew Metronome)

Leonardo DiCaprio genererer ikke bare hysteri hos tenåringsjenter, men nå også i den internasjonale multimilliardbransjen som dealer med diamanter.

Leo topper plakaten på actiondramaet «Blood Diamond» som har Norges-premiere denne helga, en film der den grusomme borgerkrigen i Sierra Leone på 90-tallet og krigsherrenes tvilsomme relasjoner til diamanthandelen står sentralt.

Diamanter for veldedighet

Diamantbransjen har vært livredd for at filmen skal ødelegge allmuens syn på deres virksomhet, og i forkant av USA-premieren 8. desember i fjor gikk sjefen for Angolas nasjonale diamantselskap Endiama ut og protesterte mot at filmen ble lansert opp under julesalget.

- Julesesongen er den tiden hvor diamantprisene vanligvis går opp, og det å lansere filmen på denne tiden av året indikerer onde hensikter, sa Manuel Arnaldo De Sousa Calado ifølge StarPulse.com.

Bransjeorganisasjonen The Diamond Information Center (DIC) har dessuten lansert millionkampanjen «Raise Your Right Hand Ring for Africa», men navnet på tiltaket er kanskje ikke helt gjennomtenkt.

Massiv avkapping av hendene til menn, kvinner og barn var tross alt blant de groteske overgrepene i Sierra Leone som har festet seg sterkest i folks bevissthet og bilde av krigen.

Kampanjen sponset uansett fingerpynten til folk som Beyoncé Knowles og Jennifer Lopez under forrige ukes Golden Globe-galla i bytte mot donasjoner på 10.000 dollar til veldedighetsprosjekter i Afrika valgt av stjernene selv.

Hollywood og glitter - hip hop og bling

"Blood Diamond". (Foto: Sandrew Metronome)

Det er forståelig at diamantbransjen reagerer når Hollywood fremstiller dem i et mindre glorifiserende lys når man tenker på hvor nært nettopp diamanter har vært assosiert til filmbransjens glamour og glitter.

Men i dag har antagelig en annen underholdningsindustri blitt vel så viktig for juvelhandlerne, nemlig hip hop, hvis stil og mote kjennetegnes av til dels ekstrem og outrert bruk av eksklusiv bling.

Diamantbransjen ble nok derfor ikke mindre engstelige når det viste seg at «Blood Diamond» forsøkte å appellere til også denne målgruppen ved å la rapperen Nas stå for tittelmelodien på soundtracket.

Om det skyldes filmen og låta er usikkert, men diamantgiganten De Beers, som skal stå for rundt 40 prosent av verdensmarkedet, inviterte nylig grunnleggeren av Nas' plateselskap Def Jam Records, Russell Simons, til Botswana.

Der fikk han en guidet rundtur i en diamantgruve hvorpå han lanserte en ny produktserie med «rettferdig handel»-smykker, og Simons har dessuten uttalt seg negativt om hvordan «Blood Diamond» fremstiller afrikanere.

Blodige turister

"Turistas". (Foto: Fox Atomic)

En annen film som skapte engstelse for negativ PR nylig, var skrekkfilmen «Turistas», som hadde verdenspremiere 1. desember. I filmen drar en gruppe backpackere fra USA på ferie i Brasil der de blir dopet ned og kuttet opp av en kirurg som stjeler indre organer for å selge dem videre.

Etter premieren 1. desember raste brasilianske medier mot framstillingen, og mange fryktet at filmen ville gjøre ubotelig skade landets turistindustri. Blant annet advarte det statlige turistbyrået Embratur sine agenter rundt om i verden mot effekten av filmen, men etter formidabel kritikerslakt roet de seg noe ned.

- Vi var bekymret til å begynne med, men filmen har mislykkes hos kritikerne, som er enige om at den er ekstremt usmakelig… Vi kommer derfor ikke til å angripe den, sa presidenten i Embratur til Reuters.

Ellers husker vel de fleste den mye omtalte og latterliggjorte overreaksjonen fra kasakhstanske myndigheter på «

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».

Dårlig PR er god PR?

"Borat". (Foto: Fox Film AS)

Det heter seg som nevnt i ingressen, at det ikke finnes slikt som dårlig PR, men det stemmer ikke. (De som tror fullt og fast på tesen kan jo ta en prat med Gerd-Liv Valla…) Men «dårlig PR» fra Hollywood-filmer er sjelden så skadelig de rammede tror, og ofte kan effekten være motsatt av det man umiddelbart skulle anta.

For eksempel viser tall fra De Beers at salget av diamanter økte etter lanseringen av «Blood Diamond».

Interessen for Kasakhstan som reisemål har også eksplodert i kjølvannet av alt oppstyret rundt Borat. For eksempel rapporterer www.hotels.com en økning på 300 prosent fra folk som ser etter hotellrom i landets hovedstad Astana.

Opp gjennom filmhistorien har det vært mange tilfeller der frykten for oppmerksomhet har slått feil, og episoden som nok har satt mest spor etter seg i denne sammenhengen er «E.T.» (1982).

"E.T.". (Foto: UIP)

Opprinnelig ville Steven Spielberg at vesle E.T. skulle lokkes fram fra sitt gjemmested med M&M, men produsenten av sjokoladen Mars Inc. sa nei. De ville ikke ha sine varer assosiert med romvesener, som fram til da i all hovedsak var fremstilt som monstre på film.

Spielberg byttet derfor ut M&M med konkurrenten Reese's Pieces fra Hershey Foods, som etter filmens suksess skal ha opplevd en eksplosiv salgsøkning på 65 prosent. Med det var fenomenet produktplassering på film i gang for alvor.

Det vellykkede partnerskapet mellom «E.T.» og Reese's Pieces gjorde at filmfolk og markedsførere oppdaget at de satt på en uutforsket gullgruve.

Kanskje også de som sitter på diamantgruver har litt å lære av filmhistorien…

Ukas trailer:

«Surf's Up»

Noen som har fått enormt med oppmerksomhet fra filmverdenen de siste årene uten å be om det selv er pingviner. De får mer i tiden fremover, for i kjølvannet av suksessene til «Pingvinenes marsj», «Happy Feet» og de sjarmerende sidekickene i «Madagaskar» er det flere animerte pingvinfilmprosjekter under planlegging, selv om alle neppe blir noe av.

"Surf's Up". (Foto: Sony Pictures Animation)

Det var lenge snakk om en egen langfilm med «Madagaskar»-pingvinene (de fikk en egen kortfilm til jul i 2005), men det spørs. De dukker nok uansett opp i «Madagaskar 2» neste år. Det har også vært pratet om en langfilm om min personlige favorittpingvin Opus (tegnet av Berkeley Breathed i seriene «Bloom County» og «Outland»), men vi får se. Bob Saget har i alle fall fått gjennomført parodien «Farce of the Penguines», med folk som Samuel L. Jackson, Jason Biggs og Christina Applegate som stemmegivere.

Også har du altså denne her. «Surf's Up» er en animert «mockumentary» som tar utgangspunkt i at bølgesurfing ble utviklet av dristige og adrenalinsøkende pingviner. Traileren er i seg selv en artig, original og treffsikker parodi på surfefilm og surfemytologi, og filmen ventes på kino til sommeren.

Ukas site:

«Blood Diamond Action»

Amnesty International har satt opp denne siden i samarbeid med Global Witness og studioet bak «Blood Diamond», Warner Bros. Pictures. Bloddiamanter, eller konfliktdiamanter som de også kalles, utgjør en bitte liten del av verdens diamantomsetning, men siden denne bransjen er så enorm er også en bitte liten del ganske mange millioner og ganske mye lidelse.

På nettstedet kan du sette deg grundigere inn i problematikken, støtte tiltak og finne ut hva du selv kan gjøre for å unngå at for eksempel din fremtidige livsledsager ender opp med en suspekt stein i gifteringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Vegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår
Siste nytt
09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeVegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus