Filmklikk: Uønsket oppmerksomhet

Det heter seg at ikke finnes slikt som dårlig PR, men mange skjelver i buksene når Hollywood retter kameraene mot dem. I det siste har for eksempel diamantbransjen og Brasils turistbyrå bitt negler fø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Blood Diamond". (Foto: Sandrew Metronome)

Leonardo DiCaprio genererer ikke bare hysteri hos tenåringsjenter, men nå også i den internasjonale multimilliardbransjen som dealer med diamanter.

Leo topper plakaten på actiondramaet «Blood Diamond» som har Norges-premiere denne helga, en film der den grusomme borgerkrigen i Sierra Leone på 90-tallet og krigsherrenes tvilsomme relasjoner til diamanthandelen står sentralt.

Diamanter for veldedighet

Diamantbransjen har vært livredd for at filmen skal ødelegge allmuens syn på deres virksomhet, og i forkant av USA-premieren 8. desember i fjor gikk sjefen for Angolas nasjonale diamantselskap Endiama ut og protesterte mot at filmen ble lansert opp under julesalget.

- Julesesongen er den tiden hvor diamantprisene vanligvis går opp, og det å lansere filmen på denne tiden av året indikerer onde hensikter, sa Manuel Arnaldo De Sousa Calado ifølge StarPulse.com.

Bransjeorganisasjonen The Diamond Information Center (DIC) har dessuten lansert millionkampanjen «Raise Your Right Hand Ring for Africa», men navnet på tiltaket er kanskje ikke helt gjennomtenkt.

Massiv avkapping av hendene til menn, kvinner og barn var tross alt blant de groteske overgrepene i Sierra Leone som har festet seg sterkest i folks bevissthet og bilde av krigen.

Kampanjen sponset uansett fingerpynten til folk som Beyoncé Knowles og Jennifer Lopez under forrige ukes Golden Globe-galla i bytte mot donasjoner på 10.000 dollar til veldedighetsprosjekter i Afrika valgt av stjernene selv.

Hollywood og glitter - hip hop og bling

"Blood Diamond". (Foto: Sandrew Metronome)

Det er forståelig at diamantbransjen reagerer når Hollywood fremstiller dem i et mindre glorifiserende lys når man tenker på hvor nært nettopp diamanter har vært assosiert til filmbransjens glamour og glitter.

Men i dag har antagelig en annen underholdningsindustri blitt vel så viktig for juvelhandlerne, nemlig hip hop, hvis stil og mote kjennetegnes av til dels ekstrem og outrert bruk av eksklusiv bling.

Diamantbransjen ble nok derfor ikke mindre engstelige når det viste seg at «Blood Diamond» forsøkte å appellere til også denne målgruppen ved å la rapperen Nas stå for tittelmelodien på soundtracket.

Om det skyldes filmen og låta er usikkert, men diamantgiganten De Beers, som skal stå for rundt 40 prosent av verdensmarkedet, inviterte nylig grunnleggeren av Nas' plateselskap Def Jam Records, Russell Simons, til Botswana.

Der fikk han en guidet rundtur i en diamantgruve hvorpå han lanserte en ny produktserie med «rettferdig handel»-smykker, og Simons har dessuten uttalt seg negativt om hvordan «Blood Diamond» fremstiller afrikanere.

Blodige turister

"Turistas". (Foto: Fox Atomic)

En annen film som skapte engstelse for negativ PR nylig, var skrekkfilmen «Turistas», som hadde verdenspremiere 1. desember. I filmen drar en gruppe backpackere fra USA på ferie i Brasil der de blir dopet ned og kuttet opp av en kirurg som stjeler indre organer for å selge dem videre.

Etter premieren 1. desember raste brasilianske medier mot framstillingen, og mange fryktet at filmen ville gjøre ubotelig skade landets turistindustri. Blant annet advarte det statlige turistbyrået Embratur sine agenter rundt om i verden mot effekten av filmen, men etter formidabel kritikerslakt roet de seg noe ned.

- Vi var bekymret til å begynne med, men filmen har mislykkes hos kritikerne, som er enige om at den er ekstremt usmakelig… Vi kommer derfor ikke til å angripe den, sa presidenten i Embratur til Reuters.

Ellers husker vel de fleste den mye omtalte og latterliggjorte overreaksjonen fra kasakhstanske myndigheter på «

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan».

Dårlig PR er god PR?

"Borat". (Foto: Fox Film AS)

Det heter seg som nevnt i ingressen, at det ikke finnes slikt som dårlig PR, men det stemmer ikke. (De som tror fullt og fast på tesen kan jo ta en prat med Gerd-Liv Valla…) Men «dårlig PR» fra Hollywood-filmer er sjelden så skadelig de rammede tror, og ofte kan effekten være motsatt av det man umiddelbart skulle anta.

For eksempel viser tall fra De Beers at salget av diamanter økte etter lanseringen av «Blood Diamond».

Interessen for Kasakhstan som reisemål har også eksplodert i kjølvannet av alt oppstyret rundt Borat. For eksempel rapporterer www.hotels.com en økning på 300 prosent fra folk som ser etter hotellrom i landets hovedstad Astana.

Opp gjennom filmhistorien har det vært mange tilfeller der frykten for oppmerksomhet har slått feil, og episoden som nok har satt mest spor etter seg i denne sammenhengen er «E.T.» (1982).

"E.T.". (Foto: UIP)

Opprinnelig ville Steven Spielberg at vesle E.T. skulle lokkes fram fra sitt gjemmested med M&M, men produsenten av sjokoladen Mars Inc. sa nei. De ville ikke ha sine varer assosiert med romvesener, som fram til da i all hovedsak var fremstilt som monstre på film.

Spielberg byttet derfor ut M&M med konkurrenten Reese's Pieces fra Hershey Foods, som etter filmens suksess skal ha opplevd en eksplosiv salgsøkning på 65 prosent. Med det var fenomenet produktplassering på film i gang for alvor.

Det vellykkede partnerskapet mellom «E.T.» og Reese's Pieces gjorde at filmfolk og markedsførere oppdaget at de satt på en uutforsket gullgruve.

Kanskje også de som sitter på diamantgruver har litt å lære av filmhistorien…

Ukas trailer:

«Surf's Up»

Noen som har fått enormt med oppmerksomhet fra filmverdenen de siste årene uten å be om det selv er pingviner. De får mer i tiden fremover, for i kjølvannet av suksessene til «Pingvinenes marsj», «Happy Feet» og de sjarmerende sidekickene i «Madagaskar» er det flere animerte pingvinfilmprosjekter under planlegging, selv om alle neppe blir noe av.

"Surf's Up". (Foto: Sony Pictures Animation)

Det var lenge snakk om en egen langfilm med «Madagaskar»-pingvinene (de fikk en egen kortfilm til jul i 2005), men det spørs. De dukker nok uansett opp i «Madagaskar 2» neste år. Det har også vært pratet om en langfilm om min personlige favorittpingvin Opus (tegnet av Berkeley Breathed i seriene «Bloom County» og «Outland»), men vi får se. Bob Saget har i alle fall fått gjennomført parodien «Farce of the Penguines», med folk som Samuel L. Jackson, Jason Biggs og Christina Applegate som stemmegivere.

Også har du altså denne her. «Surf's Up» er en animert «mockumentary» som tar utgangspunkt i at bølgesurfing ble utviklet av dristige og adrenalinsøkende pingviner. Traileren er i seg selv en artig, original og treffsikker parodi på surfefilm og surfemytologi, og filmen ventes på kino til sommeren.

Ukas site:

«Blood Diamond Action»

Amnesty International har satt opp denne siden i samarbeid med Global Witness og studioet bak «Blood Diamond», Warner Bros. Pictures. Bloddiamanter, eller konfliktdiamanter som de også kalles, utgjør en bitte liten del av verdens diamantomsetning, men siden denne bransjen er så enorm er også en bitte liten del ganske mange millioner og ganske mye lidelse.

På nettstedet kan du sette deg grundigere inn i problematikken, støtte tiltak og finne ut hva du selv kan gjøre for å unngå at for eksempel din fremtidige livsledsager ender opp med en suspekt stein i gifteringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:25 Demokrater vil stille Trump for riksrett02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder
Siste nytt
02:25VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus