Nordirsk politi i samrøre med drapsmenn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politifolk i Nord-Irland samarbeidet på 1990-tallet i det skjulte med halvmilitære protestantgrupper som sto bak minst ti drap. Drapene og andre grove forbrytelser ble dekket over av politiet, viser e

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskere fra den nå oppløste nordirske politistyrken RUC gransker åstedet for et drap på to menn i grevskapet Armagh i februar 2000. (Arkivfoto: Paul McErlane, SCANPIX/REUTERS) Etterforskere fra den nå oppløste nordirske politistyrken RUC gransker åstedet for et drap på to menn i grevskapet Armagh i februar 2000. (Arkivfoto: Paul McErlane, SCANPIX/REUTERS)

Belfast (NTB-AFP-DPA): Rapporten, som ble lagt fram mandag, er ubehagelig lesning for den britiske regjeringen. Innholdet kan skape store problemer for arbeidet med å få det katolskdominerte og republikanske partiet Sinn Fein tilbake til regjeringsbordet.

- Politiet skulle aldri ha samarbeidet med disse folkene, sa en talsmann for statsminister Tony Blair mandag. Samrøret med den ytterliggående protestantiske Ulsters Frivillige Styrke (UVF) skjedde i den nå oppløste politistyrken RUCs tid.

Men Sinn Fein, som regnes som den nå avvæpnede irske republikanske hæren IRAs politiske fløy, har heller ikke tillit til den nye styrken PSNI. De nye avsløringene truer tidsplanen for gjeninnføring av nordirsk selvstyre fra 26. mars.

Den 160 sider lange rapporten som ble lagt fram mandag, oppsummerer en tre og et halvt år lang etterforskning av forholdene i det nordirske politiet. Mer enn 100 nåværende eller tidligere politifolk ble avhørt, og 24 av dem hadde under avhørene status som mistenkte. (©NTB)