Telefonstorm etter jordskjelv

Jordskjelvet som søndag rystet området nord for Ålesund, målte 4,0 på Richters skala, opplyser forskningsinstituttet NORSAR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet på Sunnmøre søndag ettermiddag var godt synlig på utskriften fra NORSARs målestasjon på Løten i Hedmark. (Illustrasjon: NORSAR / SCANPIX)Jordskjelvet på Sunnmøre søndag ettermiddag var godt synlig på utskriften fra NORSARs målestasjon på Løten i Hedmark. (Illustrasjon: NORSAR / SCANPIX)

Oslo (NTB-Einar Olsen): Analytiker Berit Paulsen sier til NTB at det ofte blir registrert jordskjelv over 4 på Richters skala på norsk territorium, men de ligger nesten alltid i havet utenfor norskekysten.

- Dette var et landskjelv som er lokalisert til Mørekysten søndag klokken 14.45.22, på 62,6 grader nord og 6,8 grader øst. NORSAR fører nøyaktig statistikk over alle jordskjelv som registreres og det har vært en rekke skjelv de siste 25 årene som har ligget over 4 på skalaen, men de har hatt sentrum på havbunnen utenfor kysten, og vi skiller mellom følte skjelv på landjorda og skjelv i havet, sier Paulsen.

Den 12. august 2000 ble det imidlertid registrert et skjelv like utenfor kysten mellom Bømlo og Stord som målte hele 4,5 på Richters skala. Det var et tilnærmet landskjelv.

Hun opplyser at så sent som 9. januar i år ble det registrert et kraftig skjelv på 4,8 i Nordsjøen. Det ble også følt på land.

- Søndag ettermiddag fikk NORSAR 50-60 telefoner i løpet av den første timen etter skjelvet, sier Paulsen. Det er imidlertid ikke kommet meldinger om at det har oppstått skader som følge av jordskjelvet. (©NTB)

Mer i Neste Klikk:

Jordskjelv registrert på Sunnmøre søndag

Personvernpolicy