Redaktør og demokratiforkjemper skutt i Tyrkia

Flere tusen mennesker strømmet fredag kveld ut i gatene i Tyrkia for å protestere mot drapet på Hrant Dink. Den tyrkisk-armenske redaktøren, forfatteren og demokratiforkjemperen ble fredag drept på ve

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk i Istanbul har tatt til gatene for å protestere mot drapet av Hrant Dink. (Foto; REUTERS/Ahmet Ada (TURKEY) / Scanpix)Folk i Istanbul har tatt til gatene for å protestere mot drapet av Hrant Dink. (Foto; REUTERS/Ahmet Ada (TURKEY) / Scanpix)

Hrant Dink er mest kjent som grunnlegger av og redaktør i ukeavisen Agos, som blir publisert både på Armensk og Tyrkisk. Han skrev artikler om drap på armenere i det ottomanske Tyrkia, og ble i likhet med nobelprisvinner Orhan Pamuk saksøkt for å ha fornærmet «den tyrkiske identiteten». Dink ble i fjor dømt til 6 måneders betinget fengsel og var i ferd med å anke denne dommen.

De siste månedene har Dink blitt saksøkt i en rekke andre saker, i hva Pen American Center, en organisasjon for ytringsfrihet, omtaler som en trakasseringskampanje, kjennetegnet av til dels voldelige scener inne i og utenfor rettssalen.

Dink er kjent for sitt engasjement i kampen for ytringsfrihet og tyrkisk-armeneres rettigheter. Han fikk i fjor Bjørnstjerne Bjørnson-prisen for sitt mot i menneskerettighetsspørsmål.

Hedret som modig talsmann


I november i fjor var Dink i Molde der han mottok Bjørnson-prisen. Prisen går til folk som har stått fram med mot i menneskerettighetsspørsmål, sier presidenten i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet, Knut Ødegård, til NTB.

- Dink viste et stort mot og gjorde en stor innsats, sier Ødegård.

Han hadde i mange år arbeidet for ankerkjennelse av det armenske folkets historie, og han har minnet om utryddelsen av armenerne i Tyrkia tidlig på 1900-tallet. Dette gjorde ham svært upopulær hos tyrkiske nasjonalister.

- Men først og fremst besto hans innsats i at han forsøkte å bygge bru mellom det tyrkiske og det armenske folk i Tyrkia, sier Ødegård.

Kraftige reaksjoner


Flere tusen tyrkere strømmet fredag kveld ut i gatene i Istanbul og i Tyrkias hovedstad Ankara, for å markere sin protest mot drapet.

- Vi er alle armenere. Vi er alle Hrant Dink, ropte over 2000 mennesker som samlet seg på Taksim-plassen i Istanbul mens flere hundre medlemmer av opprørspolitiet passet på.

Det strømmet også mennesker til plassen foran kontorene til Dinks avis Agos, der det ble tent lys og satt opp bilder av redaktøren som ble skutt og drept der tidligere på dagen.

Tyrkias statsminister Recep Tayip Erdogan fordømte fredag kveld drapet.

- Hrant Dink har blitt ett offer for et motbydelig drap. Kulene som drepte Hrant Dink i dag er kuler avfyrt mot vårt lands enhet, uttalte han. Vi har levd sammen i dette landet i århundrer, og et attentat kan ikke ødelegge Tyrkias enhet.

Drapet skjer få dager etter at Freedom House i sin 2007-rapport omtalte Tyrkia som Europas eneste land definert som bare er «delvis fritt».

Personvernpolicy