- Derfor har vi ikke hørt fra aliens

En dansk fysiker mener å ha funnet svaret på hvorfor utenomjordiske ikke har kontaktet jorda ennå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tar tid å søke etter liv. Det kan finnes milliarder av verdener i vår egen galakse, og universet består av uendelig mange andre galakser. Foto: REUTERSDet tar tid å søke etter liv. Det kan finnes milliarder av verdener i vår egen galakse, og universet består av uendelig mange andre galakser. Foto: REUTERS

Helt siden menneskene krøp ut av hulene sine og tittet opp mot stjernene har det store spørsmålet vært: Er vi alene i universet, eller finnes det liv et annet sted der ute?

Svarene hittil har vært brutalt negative.

For til tross for at man har brukt enorme ressurser på å lete etter liv utenfor jorda, har man så langt ikke funnet noe bevis for at det finnes.

Denne merkelige uoverenstemmelsen mellom den store sannsynligheten for at det eksisterer liv på andre planeter, og det faktum at vi ennå ikke har funnet bevis for det, er så merkelig at forskerne har gitt det et eget navn:

Det omtales som Fermis-paradokset, etter den italiensk-amerikanske fysikeren og nobelprisvinneren Enrico Fermi, som i 1950 skal ha formulert spørsmålet: «Hvor er de?»

Den unge fysikeren Rasmus Bjørk, ved Niels Bohr instituttet i København, mener at de utenomjordiske rett og slett ikke hatt god nok tid på å finne oss. (Foto: Rasmus Bjørk).Den unge fysikeren Rasmus Bjørk, ved Niels Bohr instituttet i København, mener at de utenomjordiske rett og slett ikke hatt god nok tid på å finne oss. (Foto: Rasmus Bjørk).

En dansk fysiker mener nå at han har kommet et par steg nærmere et svar.

- De utenomjordiske har rett og slett ikke hatt god nok tid på å finne oss, sier Rasmus Bjørk, fysiker ved Niels Bohr instituttet i København.

Tar lang tid å lete


Han har laget en datasimulering på hvor lang tid det tar å utforske en galakse. Og resultatet er nedslående lesning for alle folk med dårlig tid.

Datasimuleringen til Bjørk viser nemlig at det kan ta opp til 10 milliarder år å søke etter liv gjennom bare en bestemt del av galaksen vår.

I sin utregning, som er publisert i New Scientist, har forskeren tatt utgangspunkt i at vår sivilisasjon bygger åtte intergalaktiske sonder som sendes ut i verdensrommet på jakt etter liv. Disse sondene sender igjen ut åtte mindre sonder, som alle vil søke etter beboelige planeter.

Enorme dimensjoner


Vår galakse, Melkeveien, har over 100 milliarder stjerner og er 130.000 lysår i diameter. På grunn av disse enorme dimensjonene, kan det å finne en annen sivilisasjon i dette mylderet av stjerner best sammenlignes med å finne nåla i en galaktisk høystakk.

Men Rasmus Bjørk tror bestemt at det finnes liv der ute.

SETI-prosjektet er et forsøk på å motta signaler fra sivilisasjoner i verdensrommet. Den 15. august 1977 mottok man et signal som fremdeles regnes som den beste kandidaten til et ordentlig signal fra en fremmed sivilisasjon. Signalet varte i 72 sekunder, og var så sterkt at astronomen som var på vakt noterte SETI-prosjektet er et forsøk på å motta signaler fra sivilisasjoner i verdensrommet. Den 15. august 1977 mottok man et signal som fremdeles regnes som den beste kandidaten til et ordentlig signal fra en fremmed sivilisasjon. Signalet varte i 72 sekunder, og var så sterkt at astronomen som var på vakt noterte "Wow" ved siden av utskriften. Det ble imidlertid aldri detektert igjen.

- Ja, det tror jeg. Det er så mange stjerner i universet at jeg anser det for svært usannsynlig at det ikke finnes en eneste planet rundt en stjerne der ute, som tilfeldigvis har de samme forhold som jorda rundt sola, sier Bjørk i et intervju med Neste Klikk.

Neppe kontakt i vår levetid


Han mener det er usannsynlig å tro at det bare er jorda som skal ha liv. Men han legger samtidig til at det er vanskelig å spå om vi noen gang kommer til å få kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner.

- Det blir i hvert fall ikke i vår levetid, tror han.

Han utelukker imidlertid ikke at tiden kan kortes ned dersom fremmede sivilisasjoner selv bestemmer seg for å ta kontakt med oss. De siste hundre årene har jorda sendt ut radiosignaler som før eller siden kan bli plukket opp av koloniserte planeter.

- Men selv da, med mindre de har skip som kan frakte dem gjennom verdensrommet på et par uker, vil det ta millioner av år før de utenomjordiske finner oss, sier Bjørk.

Personvernpolicy