Snipp og Snapps «far» anmeldt

Ikke nok med at familiens kjæledegger Snipp og Snapp ble avlivet. Nå er «faren» politianmeldt og riskerer bot for ulovlig ekornimport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ble kjæledeggene Snipp og Snapp avlivet. Nå er familiefaren politianmeldt og kan få 10.000,- kroner i bot. Foto: MattilsynetFørst ble kjæledeggene Snipp og Snapp avlivet. Nå er familiefaren politianmeldt og kan få 10.000,- kroner i bot. Foto: Mattilsynet

Nå risikerer familiefaren en bot for innkjøpet av to søte ekorn på ferieturen til Tyskland i fjor. Feilen var at familien tok dyrene inn i landet uten tillatelse. I tillegg var Snipp og Snapp grå amerikanske ekorn og ikke av den røde europeiske arten.

- Vi mener dette er veldig alvorlig. Vi kan ikke tillate fri handel av dyr, sier Øystein Størkersen ved Direktoratet for naturforvaltning (DN) som står bak anmeldelsen.

- I tillegg vil en anmeldelse kunne virke forebyggende. På denne måten viser vi at slikt får følger.

Størkersen viser også til at importen av Snipp og Snapp innebar en potensiell smittefare hvis dyrene slapp ut i naturen.

Det var i fjor høst at Neste Klikk kunne fortelle om at Mattilsynet hadde grepet inn mot familien og at DN umiddelbart etterpå fattet vedtak om avlivning av hjerteknuserne.

- Ungene i familien var jo dypt ulykkelige. Det var jo en tragedie for dem, fortalte Mattilsynets seniorinspektør, Ellen Gulbrandsen, den gangen til Neste Klikk. Hun var selv med på å beslaglegge dyrene.

Selv om Snipp og Snapp var de første importerte ekornene som ble avslørt i 2006, var de ikke de eneste. I desember grep Mattilsynet også inn mot et hjem i Gausdal utenfor Trondheim der tre ekorn ble funnet og senere avlivet. Det viste seg at heller ikke disse dyrene hørte hjemme i de norske skoger - to av dem var sibirske jordekorn mens det tredje tilhørte en kinesisk art.

Seniorrådgiver Øystein Størkersen håper nå at politiet følger opp saken.

- I de politidistriktene som har erfaring fra saker med ulovlig hold av dyr, der ender det vanligvis med en bot. Det er kun hvis det er mer organisert import at slike saker bruker å ende i en rettssak, sier han.

Bøter i slike saker kan bli opp mot 10.000 kroner store.

Personvernpolicy