Kina skjøt ned satellitt

Den 11. januar skjøt Kina ned en utdatert værsatellitt ved hjelp av en mellomdistanserakett. Satellitten befant seg mer enn 800 kilometer over jorden. - Vi er klar over det, og vi er bekymret, sier Hv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsbilde: ESA / J. HuartIllustrasjonsbilde: ESA / J. Huart

Kina sender nå et kraftig signal til omverdenen om at de blir å regne med i romkappløpet, og at de er i stand til å skyte ned fiendlige overvåkings- og kommunikasjonssatellitter.

Testen, som er den første etter den kalde krigen, har ført til bekymring blant amerikanske myndigheter. - Vi er klar over det, og vi er bekymret, og det var vi som gjorde det kjent, sier Tony Snow, talsmann ved Det hvite hus ifølge The Guardian.

For USAs vedkommende var testen spesielt bekymringsverdig fordi den avdekket landets avhengighet av satellitter. Disse brukes til militærkommunikasjon, smart-bomber og overvåkning.

Testen forrige uke var et bevis på at Beijing er i stand til å sette satellittene ut av spill, noe som naturlig nok bekymrer Washington.

USA har protestert overfor Kina, og går også inn for et internasjonalt forbud mot slike tester. Eksperter sier at det ikke er klart om Kina ønsker å presse frem en fredsavtale med USA, eller om de ønsket å signalisere at de blir å regne med i rommet fremover.

I oktober i fjor skrev Neste Klikk at president George W. Bush hadde underskrevet en avtale som kalles en «National Space Policy».

Med dette dokumentet vil USA avvise fremtidige avtaler som begrenser landets satsing i verdensrommet. De vil også nekte fiendtlige aktører tilgang til rommet.

Personvernpolicy