Utro tjener truer 30 arbeidsplasser

Som følge av korrupsjonsskandalen, nekter Oslo kommune å betale sine utestående millionregninger. Det private selskapet som er involvert, trues med konkurs og 30 arbeidsplasser er i fare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonsskandalen rundt det kommunale Undervisningsbygg truer nå 30 ansatte i det private selskapet Byggpartner. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXKorrupsjonsskandalen rundt det kommunale Undervisningsbygg truer nå 30 ansatte i det private selskapet Byggpartner. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I tre måneder har Byggpartner etterlyst penger fra det kommunale foretaket Undervisningsbygg. Nå skal summen ha vokst til 9,1 millioner kroner. Selskapet sliter med økonomien og er bare uker unna konkurs, heter det.

I et brev til kontrollutvallget i Oslo kommune, anslår Byggpartners styreleder at det nå kun er snakk om 3-4 uker til konkurs og dermed også arbeidsløshet for «30 ærlige og hardtarbeidende mennesker».

- Hjelp oss!


«Hjelp oss!...vær så snill», trygler styreleder Terje Sannerud. Han mener kommunen holder tilbake pengene for å knekke selskapet før en eventuell rettssak senere i år.

- Jeg har sett brevet, men kontrollutvalget er ikke riktig organ for å behandle det, sier Frode Jacobsen (Ap) som leder det kommunale utvalget. Han sier at Undervisningsbygg eller den aktuelle byrådsavdelingen er rett adressat.

Grunnen til Byggpartners henvendelse til kontrollutvalget kan nok spores i en protokollmerknad fra et møte 12. desember, hvor det heter at: «Kontrollutvalget presiserer at det er viktig at private virksomheter ikke kommer uforskyldt i vanskeligheter på grunn av mislige forhold i virksomheter i Oslo kommune».

Informasjonsleder Marit Thorsen hos Undervisningsbygg mener på sin side at de har rett til å holde pengene tilbake når det er snakk om korrupsjon. Hun avviser også at det skjer for å knekke selskapet.

- Nei, det får stå for Sanneruds regning. Men på et generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er en oppgave for Undervisningsbygg, for som alle andre utbyggere har vi bruk for entreprenører.

Til sak mot Oslo kommune


Byggpartner har nå selv gått til sak mot Oslo kommune, men denne saken er ennå ikke berammet for Oslo tingrett, og vanligvis tar det fra seks måneder til ett år fra saken er mottatt til den kommer opp. Innen den tid kan altså Byggpartner være insolvens.

Styreleder Sannerud sier i sitt brev til kontrollutvalget at de opplever det slik at kommunen «har en intensjon om å knekke selskapet slik at det ikke vil kunne ha en mulighet til å stille i Oslo tingrett for å forsvare seg og samtidig offentliggjøre en lovstridig praksis fra Oslo kommune sin side».

Byggpartner-sjefen mener kommunen forhåndsdømmer selskapet ved å holde tilbake midlene som han mener de har et legitimt krav på.

Korrupsjonssaken mot den tidligere ansatte i Byggpartner, hans antatte medsammensvorne i Undervisningsbygg, Frank Murud, og andre, starter 12. februar. Men her er ikke selskapet Byggpartner involvert, bare den utro tjeneren som ikke lenger jobber i entreprenørselskapet.

Personvernpolicy