Iran ville kutte ut Hizbollah i 2003

I et hemmelig brev til USA rett etter invasjonen av Irak i 2003 tilbød Iran å kutte støtten til Hizbollah og Hamas og å åpne for innsyn i landets atomprogram, melder BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dick Cheney satte en stopper for Irans tilbud om kutte støtten til Hizbollah i 2003 (Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / Scanpix).Dick Cheney satte en stopper for Irans tilbud om kutte støtten til Hizbollah i 2003 (Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / Scanpix).

Brevet var ikke undertegnet, men det amerikanske utenriksdepartementet var ikke i tvil om at det var godkjent på høyeste hold i Teheran, ifølge BBC. Den islamske republikken tilbød også sin assistanse for å stabilisere Irak.

Til gjengjeld ønsket Iran at USA skulle avblåse sin fiendtlige innstilling, oppheve alle sanksjoner og forfølge og utlevere medlemmer av opprørsgruppa Folkets Mujaheddin som opererte fra irakisk territorium.

I utgangspunktet var utenriksdepartementet og utenriksminister Colin Powell positive til utspillet, men så snart det ble kjent i Det hvite hus, og spesielt hos visepresident Dick Cheney, ble bremsene slått på, ifølge Lawrence Wilkerson som var Powells stabssjef.

- Det gamle ideen om ikke å snakke med ondskapen, slo inn igjen, sa Wilkerson.

Han forteller også at det bredte seg en følelse av forlegenhet i utenriksdepartementet da de så telegrammet som ble sendt fra Det hvite hus til Sveits, der sveitserne ble strammet opp for å ha vært så frekke at de i det hele oversendte brevet med et slikt forslag til USA.

I mangel av diplomatiske forbindelser mellom Iran og USA er det Sveits som representerer USA i Teheran.

Ifølge Wilkerson fikk utenriksdepartementet også et tilbud om hjelp etter invasjonen av Afghanistan i 2001. Iran sa seg villig til å utlevere al-Qaida-ledere mot at USA hjalp dem å forfølge Folkets Mujaheddin.

I det tilfellet var Powell og Wilkerson usikre på hvor høyt oppe i det iranske hierarkiet tilbudet kom fra, og fulgte det derfor ikke opp. (©NTB)

Personvernpolicy