Ole Brumms pappa - 125 år

I dag er det 125 år siden Alan Alexander Milne ble født.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det 125 år siden Alan Alexander Milne ble født. (Foto: Wikipedia).I dag er det 125 år siden Alan Alexander Milne ble født. (Foto: Wikipedia).

Han er kanskje mest kjent som initialene A.A. Milne, mannen som for litt over 80 år siden diktet opp historiene om Ole Brumm og de andre elskelige figurene i Hundremeterskogen.

Bokstavene lyste mot oss fra boken som mor og far leste for oss på sengekanten. Men som små reflekterte vi ikke noe videre over hvem som skjulte seg bak bokstavene. For oss var det Ole Brumm som gjaldt. Det var Ole Brumm, Tigergutt, Nasse Nøff og Tussi. For ikke å snakke om Petter Sprett, Ugla og Kristoffer Robin. A.A. Milne forble bare et navn.

Men i dag er det 125 år siden pappaen til Ole Brumm ble født, Alan Alexander Milne.

Alan Alexander Milne ble født 18. januar 1882 i Skottland. Men han vokste opp i London, på Henley House School, en privatskole drevet av Milnes far. En av lærerne på denne skolen var H.G. Wells.

(Det er neimen ikke så godt å si hva som hadde skjedd dersom Wells hadde hatt større innflytelse på unge Milne. H.G. Wells slo seg opp som science fiction-forfatter, og har blant annet skrevet «War of the Worlds», sist sett på kino med Tom Cruise i hovedrollen.)

Men det var forfatter A.A. Milne også skulle bli kjent for, om enn i en litt annen sjanger. Til å begynne med skrev han humoristiske og satiriske tekster i Punch Magazine. Senere uviklet han forfatterskapet, og da historien om Ole Brumm første gang ble utgitt i 1926, var Milne allerede godt etablert som romanforfatter og dramatiker.

Hentet inspirasjon fra sønnen


Fortellingene om den kloke bjørnen med liten forstand, ble opprinnelig diktet opp på sengekanten til Milnes egen sønn, Christopher Robin. Skikkelsene i fortellingene ble basert på de virkelige lekedyrene som Christopher Robin eide. Ole Brumm, eller Winnie-the-Pooh som han egentlig heter, er den bjørnen Christopher Robin fikk til ettårsdagen sin.
Tussi fikk han som julegave i 1921, Nasse Nøff var en gave fra en nabo i Chelsea. Kengu og Kengubarnet dukket opp på barnerommet i 1925.
Og handlingen i fortellingene ble lagt til et område de kjente godt, Ashdown Forest, hvor Milnes familie bodde.

Milnes Hundremeterskog står der den dag i dag, og Christopher Robins etter hvert ganske medtatte tøydyrvenner er på museum i New York.

Elskelige Ole Brumm ble en god venn for alle andre enn Milne-familien.Elskelige Ole Brumm ble en god venn for alle andre enn Milne-familien.

Alan Alexander Milne skrev bare fire bøker om Ole Brumm og vennene hans. Men historiene om den filosofiske bjørnen opplevde voldsom popularitet, både i England og i resten av verden. En popularitet A.A Milne selv opplevde som belastende. Han syntes det var bittert å bli stemplet som barnebokforfatter. Milne skrev romaner, skuespill og antikrigs-essayer. Men alt folk lot til å tenkte på var Ole Brumm.

Ved en anledning prøvde Milne endog å ta livet av den elskelige figuren han selv hadde skapt. I en Brumm-bok fra 1928 forsøker Kristoffer Robin å forklare sin venn at han var i ferd med å vokse opp og at det var på tide å ta farvel. Men Brumm forsvant ikke så lett.

Ole Brumms forbannelse


Det kan virke som om Ole Brumm var en god venn for alle andre enn Milne-familien. Også A.A. Milnes sønn, Christopher Robin, fikk kjenne Ole Brumms forbannelse.

På grunn av navnet sitt og Ole Brumms popularitet, fikk virkelighetens Christopher Robin aldri leve et normalt liv. Journalister og fotografer yndet å finne ut om den virkelige gutten var som gutten i bøkene. Etter hvert som han ble eldre, ble han mer sjenert enn utadvendt, mer tilbakeholden enn sprudlende. Og til slutt følte han at han levde helt i skyggen av bøkenes Kristoffer Robin.

Til slutt hatet han all assosiasjon med bøkene som hadde gjort navnet hans berømt. Forholdet til faren ble også svært anstrengt.

«Det virket på meg nesten som om min far hadde kommet dit han var ved å klatre på mine barneskuldre», skrev Christopher Robin Milne mange år senere, i memoarboken The Enchanted Places fra 1974.

Dette er de siste ordene A.A Milne skrev i den siste boken om de to vennene:«Så løp de av gårde sammen. Men hvor de enn drar og hva som enn hender dem på veien, så vil alltid en liten gutt og Bjørnen hans leke sammen på det fortrollede stedet øverst i Skogen.»

Etter suksessen med Ole Brumm gikk A.A. Milne tilbake til å skrive skuespill igjen, men klarte aldri å riste av seg stemplet som barnebokforfatter. Han fikk aldri samme popularitet som dramatiker.

Forsoning


I oktober 1952 fikk Milne slag, og legene ventet ikke at han skulle overleve mer enn seks uker. Men Milne levde videre i mer enn tre år til, kraftig invalidisert.

I denne perioden kom det heldigvis til en slags forsoning mellom Milne og sønnen Christopher Robin. Det kan også virke som om Milne etter hvert kom over sin motvilje i forhold til bøkene om Ole Brumm som hadde gitt ham internasjonal berømmelse.

Alan Alexander Milne døde 31. januar 1956, 74 år gammel. Men verdenen han skapte lever fortsatt.

Kilde: Wikipedia, Dagbladet Magasinet, Gyldendal Norsk Forlag, mbromark.blogspot.com, www.refsdal.no/brumm/

Les også: Klok bamse fyller 80 år.


Personvernpolicy