Oppklarte drapssak ved hjelp av YouTube

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanadisk politi la ut overvåkingsvideoen fra åstedet for et drap, og etter 13 dager meldte drapsmannen seg selv. Norsk politi ser fordelene, men bruker ikke tilsvarende metoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kanadiske videoklippet ble sett av 17.000 brukere og førte altså til at drapsmannen meldte seg selv for politiet.

- Når vi frigir en video til mediene, så blir den vist maksimalt fem ganger. Fordelen med YouTube er selvfølgelig at det er gratis, men også at videoen blir liggende så lenge vi ønsker det, sier Jorge Lasso fra hamiltonpolitiet, melder epn.dk.

Statsadvokat Erik Førde i Oslo sier til Neste Klikk at mengden tilbakemeldinger er et problem dersom politiet skulle benytte seg av Internett.

- Det vil bli vanskelig å skille de seriøse fra de useriøse henvendelsene, og sjansen for å gå et tullesvar er gedigent til stede sier han.

Samtidig avkrefter han at tilsvarende metoder har blitt brukt av norsk politi. Han nevner ulike problemstillinger knyttet til dette, blant annet faktorer som taushetsplikt og personvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg vil vi ødelegge mulighetene for øyenvitner, fordi det vil bli vanskelig å skille mellom virkelighet og YouTube.

Men han avviser ikke at Internett kan være riktig medium for å oppklare forbrytelser.

- På femtitallet lyttet vi på radio og leste papiraviser, og når politiet har valgt å gå ut med ting, så har de tidligere gått til dagsavisene. I dag kan det hende at radio og aviser ikke er det riktige mediet lengre, og at Internett kanskje er stedet.

Også oslopolitiet, Politidirektoratet og Politihøgskolen sier til Neste Klikk at de ikke kjenner til at norsk politi har brukt slike metoder for å oppklare forbrytelser.

La ut skrytevideo - ble tatt


Selv om ikke politiet selv legger ut videoer, finnes det de som legger ut skrytevideoer av sine egne lovbrudd. En mann i 20-årene fra Nedre Eiker måtte ut med 8.500 kroner etter at han la ut en video av sin egen råkjøring på YouTube. Hastigheten var helt opp mot 240 kilometer i timen, men han fikk likevel bare bot.

Oppklaringen ble en enkel sak for politiet, som fant mannen ved å følge elektroniske spor han hadde etterlatt seg på nettet.