Tren vekk smertene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere amerikanske eksperter anbefaler nå trening mot smerter. Det er feil at smerter og skader skal behandles med hvile, mener de. - Vi har jobbet etter de prinsippene i 25 år, sier Frode Hilde

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)(Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

En ledende amerikansk kirurg innen ortopedi skadet ryggen sin da han skulle løfte en tung kasse. Smertene var sterke; han klarte ikke å sitte, og da han la seg ned fikk han problemer med å reise seg igjen.

Så kirurgen, Doktor James Weinstein fra Dartmouth College, bestemte seg for å ta en løpetur:

Tok tablett


- Jeg tok en betennelsesdempende tablett, iset ned skaden, og så la jeg på sprang, sier han ifølge New York Times. Da han kom tilbake fra joggeturen følte han seg ganske bra.

Dette er stikk i strid med den tradisjonelle tankegangen om at man bør hvile til smerter fra skader forsvinner. Men ifølge Weinstein, og en rekke spesialister i idrettsmedisin, kan det virke mot sin hensikt å holde seg i ro. Weinstein hevder at når han kontaktes av aktive folk, som har pådratt seg skader, så ber han dem stort sett om å fortsette med trening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At aktivitet er bra ved smerter og skader er noe som gradvis har gått opp for forskere. For bare noen tiår siden var legene så opptatt av hvile, at de gjerne la skadede knær, albuer og lignende i gips i opp til tre måneder, forteller Mininder Kocher, spesialist i idrettsmedisin og ortopedikirurgi ved Children's Hospital Boston.

Kom raskt tilbake i aktivitet

Frode Hilde, leder for avdeling for fysioterapi ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI) på Ullevål, er langt på vei enig med de amerikanske ekspertene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


- Vi har jobbet etter de prinsippene i 25 år, det er viktig å holde seg så mye i bevegelse som mulig, sier Hilde.

- Det går jo litt på tvers av tradisjonell skolemedisin, men også skolemedisinen kommer etter.

- Men vi får fremdeles pasienter som har vært hos fastlegen eller på legevakten, og som har fått beskjed om å hvile i to uker, så vil det gå over, sier Hilde som er utdannet innen fysioterapi og manuellterapi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes unntak


Men det finnes noen unntak. Særlig ved infeksjoner og etter operasjoner bør man ta forholdsregler og lytte til lege eller fysioterapeut.

- Ved operasjoner var man veldig forsiktige for 15 år siden. Så for 7-8 år siden skulle man veldig tidlig i aktivitet igjen. Nå venter man gjerne til den verste smerten og hevelsen har roet seg ned. Men man skal aldri ligge i sengen, en eller annen form for aktivitet er viktig, mener Hilde.

- Men har man tråkket over, ja, forsåvidt også ved beinbrudd, så bør man sitte minst mulig i ro. Og ved uspesifikke ryggplager, klarer du å holde deg i aktivitet så mye som mulig, blir du raskere bra enn om du holder deg mye i ro.

Mye av det samme gjelder også ved kroniske lidelser, som for eksempel revmatisme:

- Men det er jo en tilstand som svinger, når den er aktiv skal man være mindre i aktivitet, men ikke sitte helt i ro. Ikke gå for å gå, men gå for å komme fra A til B. Når sykdomsaktiviteten er lav kan man øke aktivitetsnivået. Man må ta hensyn til svingene, sier Hilde.

Hvor mye aktivitet som er riktig er det vanskelig å si noe generelt om, mener Hilde, det er individuelt fra skade til skade og fra kropp til kropp.

De amerikanske ekspertene kommer med følgende råd:

  • Kom i gang med trening umiddelbart etter en skade, det vil korte ned helbredelsestiden.

  • Ta en betennelsesdempende tablett og legg is på skadestedet før og etter trening.

  • Bruk sunn fornuft; har du fått senebetennelse eller strukket en muskel eller sene fordi du har trent for mye eller for hardt, så må du ikke gå rett tilbake til å trene på samme nivå.