Napoleon led en naturlig død

Nye undersøkelser bekrefter at Napoleon ikke døde av arsenikkforgiftning, men led en naturlig død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Napoleon trakk sin siste pust 5. mai 1821 med ordene «Frankrike, hæren, Joséphine» var det mange som trakk et lettelsens sukk.

Døde ikke av arsenikkforgiftning. Napoleon portrettert i et maleri av Jacques-Louis David, 1812Døde ikke av arsenikkforgiftning. Napoleon portrettert i et maleri av Jacques-Louis David, 1812

Selv etter at han hadde bodd seks år i eksil på øya St. Helena, langt uti Sør-Atlanteren, fryktet mange at den franske eks-keiseren skulle klare å komme tilbake til Europa for å bygge seg opp en hær.

Derfor har det lenge vært spekulert i om Napoloens beleilige død, i en alder av bare 51 år, hadde naturlige årsaker, eller om det kunne ligge andre årsaker bak.

Den vanligste teorien har vært at Napoleon døde av arsenikkforgiftning, enten ved at noen lurte arsenikken inn i ham, eller at han inntok arsenikken selv - enten i hårpomaden han benyttet eller som et medikament mot appetittmangel.

Nå har imidlertid forskere, for tredje gang, slått fast at Napoleon døde av magekreft, akkurat som angitt på dødsattesten.

Med obduksjonsrapporten og diverse historiske dokumenter i hånden har forskere fra Texas Southwestern University sammenlignet Napoleons medisinske historie med 135 pasienter som alle hadde magekreft.

Likheten mellom tilfellene var slående, og resultatet bekreftet mistanken: Napoleon led en naturlig død på grunn av magrekreft, lik sin far og sin bestefar. Den akutte dødsårsaken var blødninger fra to store sår i magesekken.

- Vår analyse viser at selv om keiseren hadde blitt løslatt eller lyktes i å flykte fra St. Helena, så ville hans tilstand ha forhindret ham fra å få noen stor innflytelse i Europa igjen, uttaler lederen av undersøkelsen, Robert Genta ifølge Berlingske Tidende.

- Selv i våre dager, med avanserte kirurgiske teknikker og cellegift til rådighet, har pasienter med like framtredende magekreft som Napoleon en svært dårlig prognose, sier Genta.

Personvernpolicy