Säkerhetspolisen avslørte «kuppforsøk»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske forsvarsdepartementet forsøkte å «lure» igjennom et forslag om masseovervåkning av all kommunikasjon over landegrensene, ved å gi urealistisk kort svarfrist på høringsdokumenter. Kuppforsø

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget skulle gi svenske försvarets radioanstalt (FRA) rett til å overvåke all kommunikasjon som passerer de svenske grensene, inkludert sms, epost og faks.

Det var den 22. desember at tjenestemenn ved det svenske forsvarsdepartementet sendte forslaget ut på høring.

Svarene skulle være departementet i hende senest 8. januar, og den svenske regjeringen skulle fatte beslutningen 11. januar, melder Ny Teknik.

- Vi ble tvunget til å gi underhåndssynspunkter i romjulen, da de ordinære saksbehandlerne hadde fri, sier Leif Lindgren, sjefsjurist ved Datainspektionen, til Ny Teknik.

I høringsperioden hadde Riksdagsmedlemmene ferie, og hadde således ingen mulighet til å debattere forslaget.

- Det er en liten gruppe tjenestemenn i forsvarsdepartementet som driver dette. Det råder ingen tvil om at de forsøkte å lure igjennom et kontroversielt forslag, sier en ikke navngitt kilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ikke før Säkerhetspolisen publiserte et kritisk svar på sine nettsider, at det såkalte kuppforsøket ble stoppet.

I svaret står det blant annet: «Säkerhetspolisen er kritisk til måten forberedelsen av forslaget har vært gjort på, og stiller spørsmål ved om regjeringen kommer til å få et fullgodt grunnlag for sin avgjørelse. Det er vanskelig å se hvordan den besynderlig korte høringsfristen, som dessuten faller til julehelgen, kan lede til et godt beslutningsgrunnlag.»

Debatten skjøt dermed fart, og førte til at den svenske regjeringen ikke tok noen beslutning den 11. januar. Ifølge Nicklas Bengtsson, forsvarsministerens pressesekretær, er det nå usikkert når regjeringen skal behandle saken.

Kilder:
Ny Teknik
Svaret fra Säkerhetspolisen (PDF)