EU søker tettere samarbeid med Kina

EU og Kina har åpnet forhandlinger om en ny og omfattende samarbeidsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene ble åpnet av EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner og Kinas utenriksminister Li Zhaoxing i Beijing onsdag. Den nye partnerskaps- og samarbeidsavtalen skal erstatte en eksisterende avtale fra 1985 om handel og økonomisk samarbeid mellom EU og Kina.

Foruten handel, skal den nye avtalen omfatte 22 ulike områder, deriblant energi, miljøvern, landbruk, transport, toll, utdanning, IT, vitenskap, teknologi, romfart, migrasjon, terrorisme og masseødeleggelsesvåpen. Forhandlingene er ventet å ta rundt to år.

Utenriksminister Li Zhaoxing sier Kina i forhandlingene vil kreve en anerkjennelse som markedsøkonomi og en fjerning av EUs våpenembargo mot Kina. Våpenembargoen ble innført etter massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

EU ønsker å få bukt med den omfattende piratkopiindustrien i Kina. EU er også opptatt av å få Kina til å gjøre mer for å begrense CO2-utslippene. Den voldsomme utviklingen i Kina gjør at landet om bare noen få år er ventet å havne på verdenstoppen i CO2-utslipp, foran USA. (©NTB)

Personvernpolicy